Ergović: Mi nismo problem; Milanović: Reda mora biti

Naslovnica Forum Komentari članaka Ergović: Mi nismo problem; Milanović: Reda mora biti

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Moramo razlikovati pseudopoduzetništvo od poduzetništva . Tu razliku činimo na osnovu kriterija poduzetničkog od nepoduzetnićkog djelovanja. Isto tako poduzetnika od pseudopoduzetnika razlikuje i okolnosti i povijest postanka poduzetnikom od nastanka pseudopoduzetnika. Međusobna razlika pseudopoduzetnik od poduzetnika očituje se u korištenju usluga znanja,informacija i analiza različitih škola i tipova teoretičara i praktičara.
E ako smo sad sve to i još mnogo toka prihvatili, mislim da si možemo postaviti otvoreno pitanje: tko je na ovom skupu bio pseudopoduzetnik a tko poduzetnik?
Ili drugačija pitanja: kako se korištenje nepoduzetnićkog djelovanja( sumnjive privatizacije, protežiranja na javnim natječajima, isključivo vezanje za državu i javna poduzeća pod sumnjivim okolnostima ect) može predstavljati kao (pseudo)poduzetništvo? Tko i što si bio prije postanka (pseudo)poduzetnikom? Kako si uopće posto (pseudo)poduzetnikom? Kako možeš koristiti osvjedočene dogmatske praktičare i teoretičare monetarizma kao isključivu podlogu za ocjenjivanje stanja i smjerove razvoja( pseudo)poduzetništva? Itd.itd.

Natjerajte/disciplinirajte veletrgovce tipa Konzum, Billa, Kerum da su dužni kupovati od domaćih proizvođaća po normalnim cijenama i plaćati za to u normalnom 30dnevnom roku za preuzetu robu i sve će biti u redu.
Tako ćete dignuti poduteničku klimu na zdrave noge, nikako drugačije.
Koome da prodam, ako mallovi dilaju samo stranu brand robu?
Evidentan je problem tip Budak: obućar iz Vinkovaca prodaje cipele u Italiju. Talijanski poznati obućarski brend kupuje njegoove cipele. A lude tipa Ferivi uvoze njegove cipele i prodaju po hrvatskoj po užasno velikim cijenama.
I sada umjesto da su cipele 100-200kn u RH i to domaće radinosti koja je konkurentna pa i talijanskim manufakturama, one koštaju preko 1.0000kn.
Da Todorić zna za Budake, otkupio bi im sve zalihe naravno po najnižoj mogućoj cijeni, osigurao otkup idućih 12 mjeseci, dao zalog za kredit radi širenja proizvodnje i nakon godinu dana uništio sih potpuno jer nisu hercegovci. I usput, našao bi im grešku tvorničku gdje na cipeli i naravno plasirao to u medijima…

Poanta: tjerajte domaće velike igrače da štite domaće male obiteljske poduzetnike i obrtnike. Ne dozvolite da ero gazi šolju, varaždinci zagorca, istrian kvarnerana, imoćan dalmoša.
Zaštitaž/protekcionizam domaćih proizvođaća dok se još može to van EU zbog zakona o suzbijanju monopola i povlaštenog položaja domaćeg proizvođaća je jedini način da se ubrza industrijalizacija malog i srednjeg poduzetništva – te omogući zapošljavanje novih 9.000 radnih mjesta.

New Report

Close