…VLADA RH, HEP, PETROKEMIJA, GRADSKA PLINARA ZAGREB i PLINACRO…sve je to preskakanje stepenica…Vlada ionako odustala od plinskog biznisa…razlog???…razlog je kažu, da je Vlada odustala od tog nauma jer ne želi izdvojiti 700 milijuna kuna da bi preuzela tvrtku koja će godinama stvarati gubitak jer će građanima i domaćim tvrtkama prodavati plin ispod tržišnih cijena u Europi, odnosno ispod cijene po kojoj će ga nabavljati u Rusiji. Uz to, u Vladi su oprezni i prema preuzimanju plinske tvrtke baš u vrijeme kada cijene plina moraju početi rasti i radije će poskupljenje tog energenta prepustiti Ini u čijem bi sastavu nastavila poslovati kompanija za uvoz i opskrbu plinom.(preuzeto iz "Novog lista")…mislim da DIOKI neće u "kumpaniju" s INOM zbog potvrđenih gubitaka…ako preskoče HEP,PLINACRO i PETROKEMIJU onda će to biti pun pogodak…od svega toga nije ni DLKV daleko…i oni su napravili neke doregistracije…kombinacije su razne…tko je kome šta obećao, ne znam???…a bogami se prije svega treba i "učipiti"…zar ne???…s ovih 25% udjela u LNG-u se kilave do bola…a lako bi se dogovorili da ima love…
Kod nas se ništa ne isplati – ali kad se promjeni vlasnik onda to isto naglo postaje vrlo profitabilno.
Stoga, uz trenutne cijene na svjetskom tržištu u kombinaciji s domaćom proizvodnjom, trgovanje plinom je vrlo unosan posao. Uglavnom svjetske cijene se sada kreću oko 1kn/m3 ( Statoil ).
I to je cijena plina koji se crpi pod vrlo teškim uvjetima i s velikih dubina tj troškovi crpljenja su dosta visoki.
Dakle ekipa koja zna posao ima tržište na dlanu!
DIOPLIN – novoosnovna tvrtka u sastavu DIOKI-GRUPE. Osnovna djelatnost, uvoz i distribucija prirodnog plina. Osigurač u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog plina te u slučaju "razmimoilaženja" sa Inom. [wink]
[/quote]
Imaš li što pobliže o toj novoj firmi……da to malo izanaliziram, provučem kroz Tarifni sustav….
Nisam siguran da su je osnovali sami….Mora neki jaki proizvođač stajati iza ako se ozbiljno misli taj posao raditi.
Je li to posljedica nedavne posjete šibh al-jazīra al-ʻarabīya?
Spremni smo i s Hrvatskom sklopiti ugovor o uključenju u projekt Južni tok, u kojemu bi nositelji posla bili Gazprom i Plinacro. U tom slučaju izgradio bi se još jedan krak plinovoda koji bi se za Hrvatsku odvajao u Srbiji ili u Mađarskoj, rekao je Boris Medvedev, savjetnik u Veleposlanstvu Ruske Federacije na javnom predavanju mjesečnika Banka
Aktivnosti na pripremi plinovoda Južni tok, jednog od najvećih energetskih projekata u Europi, ulaze u završnu fazu, a sama gradnja trajat će tri do četiri godine, najavio je Boris Medvedev na javnom predavanju Ruska energetska politika na Balkanu.
‘U Rusiji 14. studenoga očekujemo slovenskog premijera Boruta Pahora, a tom će se prilikom, nakon što su završeni pregovori, i formalno okončati procedura uključenja Slovenije u projekt. Inače, prvi smo ugovor o uključenju u Južni tok sklopili s talijanskim Enijem, što je bilo važno s obzirom na činjenicu da je Italija vodeći krajnji potrošač plina koji će se transportirati Južnim tokom. Do danas smo sklopili sporazume i sa svim ostalim zemljama kroz koje će ići plinovod – s Turskom, kroz čiju ekonomsku zonu ispod Crnog mora prolazi plinovod, zatim s Bugarskom, Rumunjskom, Mađarskom, a sada ćemo i sa Slovenijom.
Bude li interesa, a ima takvih naznaka, spremni smo i s Hrvatskom sklopiti ugovor o uključenju u projekt, u kojemu bi nositelji posla bili Gazprom i Plinacro. U tom slučaju izgradio bi se još jedan krak plinovoda koji bi se za Hrvatsku odvajao u Srbiji ili u Mađarskoj. No dovršetak studije isplativosti plinovoda, koja je trebala biti gotova u rujnu ove godine, prolongiran je za 2010’, kazao je među ostalim Medvedev.
Spremni smo i s Hrvatskom sklopiti ugovor o uključenju u projekt Južni tok, u kojemu bi nositelji posla bili Gazprom i Plinacro.
Potpisan ugovor o isporuci čeličnih cijevi za MP Slobodnica−Donji Miholjac DN 800
http://www.plinacro.hr/default.aspx?id=258
Ne znam zašto insistiraju na tom Toku.
Kapacitet veze JE 6,5 MILIJARDI M3!
…u ovoj mogućoj kombinaciji DIOPLIN odnosno DIOKI nema pretjerane šanse za ulet…PLINACRO bi bio lud dijeliti nekome dio od svog kolača…jedinu priliku vidim u LNG-u da DIOKI uskoči umjesto nekoga u onih 25%…ali o tome nikad nije ni bilo govora…stvarno mi nije jasno čemu ta novoosnovana firma…kad sam jučer spomenu doregistraciju DLKV-a vezano za plin i plinske poslove, oni ako ništa drugo postavljaju plinske cijevi…
…kolega Sava nije to inzistiranje, to je lobiranje…naftni konzultanti Davor Štern i Jasminko Umičević…znam ja kako se u Rusiji dogovaraju poslovi…
Koncem slijedeće godine interkonekcija HR – Mađarska ulazi u rad i više ništa neće biti kao što je bilo.
U takvim uvjetima se već može govoriti o tržišnoj utakmici.
Ostaje da se vidi tko s kim igra.
Jasno sam naveo da se to ne može odraditi bez npr E.ON Ruhrgasa ili sličnih.
…kolega Sava, netko te opasno "pinga" s ovim jedinicama…ja bih se tu odmah ogradio…ja nisam…niti mi je cilj…niti imam koristi od toga…toliko…
Kada se spoje Hrvatski i Mađarski plinovodi doslovce svatko će se moći baviti trgovinom plinom, uz uvjet da je registriran za tu djelatnost kod HERA-e:
Prednost svakako imaju oni koji su i veliki potrošači plina, a Dioki to jest a u budućnosti će biti i veći.
Također mi se čini da je tehnologija etilena i LNG-a vrlo slična, a Dioki ima veliko iskustvo u tom pa je prvi u redu za plinski business.