Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Član uprave Plive kupio pa prodao 14.335 dionica (objavljeno 06.06.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Član uprave Plive kupio pa prodao 14.335 dionica (objavljeno 06.06.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

i tako se lopovi međusobno nagrađuju milijunima na koje će ovoj banana republici platiti 0 kuna poreza

Ne razumijem u čemu je problem. Čovjek je samo iskoristio opciju. Banana republika ili ne – to je njegovo pravo.

Problem je tome što je u Banana Republic of Croatia nekoliko stotina obitelji iskoristilo opcije na veći dio dobara ovog društva.Pljačka imovine od strane oligarhije jedna je od osnovnih značajki koje neku državu svrstavaju u skupinu banana republika

Geiger, trebao bi se malo bolje informirati o poreznom sustavu ove zemlje, prije nego što kreneš pljuvati po njoj. Na navedenu zaradu se plaća državi odmah porez na dohodak od kapitala u iznosu 15% + lokalni prirez od zarade po opcijama. Ako istu zaradu korisnik opcije mora prijaviti u godišnjoj prijavi poreza na dohodak onda se oporezivanje penje do važeće porezne stope koja za ovako veliki dohodak iznosi 45% + stopa prireza (ukupnno 52% u ZG). Dakle puno više od 0 kuna, a i više nego što bi top manager platio na isti dohodak u UK ili Švicarskoj.

Da dopunim greengo-a….

Da, ali mislim da porez plaća po nabavnoj cijeni dionica.
tj plaća porez na ono što je dobio od Plive ali na razliku
od 6,4 mil kuna nema poreza.

Ukoliko nisam u pravu, a ima neki porezni stručnjak
molio bih da pojasni…..

Sadra, kod opcija se opisani porez plaća na razliku od tržišne do opcijske cijene (u ovom slučaju 6,4mil.kn.*(15%*stopa prireza). Tržišna je ona cijena koja je vrijedila na burzi u trenutku izvršenja opcija. Znam taj porezni oblik dobro jer sam isam bio jedan od “lopova” u “banana republici” koji je međusobno nagrađen “milijunima”.

New Report

Close