Čitatelji Poslovnog objasnili Liniću čime su opterećeni

Naslovnica Forum Komentari članaka Čitatelji Poslovnog objasnili Liniću čime su opterećeni

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

U zadnjih desetak godina nista se bitnije u ukupnom izdatku za poslovanje nije promjenilo, samo je sada drzava, tj Linic pocela naplacivati poreze gotovo svima i forsira rad po zakonu. Sada trebamo pokazati koliko volimo svoju Hrvatsku i prestanemo je varati i krasti od nje. Porezi nisu manji u razvijenim zemljama kojima tezimo, tamo je veci standard na racun vece produktivnosti i vece vrijednosti koja se proizvodi.
Poduzetnici bi se trebali fokusirati na stvarne probleme poput nepostojanosti zakona i prevelike birokratizacije, no napadati poreznu politiku cisti je gubitak energije.
No veci problem od svih jest sto smo u zadnjih 20 godina pretvoreni u naciju sopingasa koja trckara po shoping centrima i citaju Teen, Story itd.. U razvijenim zemljama postoje casopisi poput Sam Svoj Majstor ili Moj Micro koji su davne generacije gutale, u razvijenim zemljama i dalje poticu komercijalnu inovaciju.

Ma poduzetnika, obrtnike u ovoj državi treba malo više poštovati. Pa otkad je SDP došao na vlast stalno pljuje po nama, i naravno svi njihovi službenici se tako prema nama i ponašaju (čast izuzecima).

Već sam par puta naveo da nije sporno plaćati porez, nisu sporne ni kontrole, ali onakvo divljaštvo prilikom kontrola, pa i po 4 kontrole tjedno, redovito mijenjanje zakona, svakih 3 mjeseca neko novo usklađivanje, evo zadnji zakon donesen 28.06.2013 u 15:00 sati sa primjenom od 01.07.2013 a tiče se ogromnih promjena u programskim rješenjima, obrascima, knjigovodstvu…

To divljaštvo, taj nered je ono što stvara ogromne probleme. Pustite nas da radimo, kontrolirajte ali kontrolirajte nam imovinu, prihode, tražite knjige, sjednite u svoj ured i pustite nas da radimo.

I jedna vrlo bitna stvar, država treba stati i iza svojih poduzetnika, nemože poreznoj biti svejedno da li subjekt kasni sa plaćanjem poreza zato što ne želi platiti ili zato što se nemože naplatiti. To su dvije jako različite stvari, a dok je poreznoj svejedno oni koji pošteno rade nadrapaju zbog onih drugih.

Da li je stopa ovakva ili onakva, sasvim je svejedno, mi ćemo to ionako uračunati u cijenu i prebaciti na drugoga, a kada postanemo preskupi onda više nitko neće ništa raditi.

U Americi, Njemačkoj inspektori (porezni) ne obilaze iste objekte svakih dva tjedna. Pusti se čovjeka da radi 5-6 godina, pa mu se udari kontrola prihoda, rashoda i imovine. Ako se pojavi neka iole bitnija razlika, a gospodin nemože dokazati odakle mu on plaća masne kazne pa i mogućnost robije.

Baš briga inspektora da li on ima 10 kuna viška u kasi i da li izdaje račune.
Kod nas nitko ne želi odraditi takve kontrole iako bi se tu našlo ogromno kršenje zakona ali bi se dotaknulo nekih slojeva društva koji su zaštićeni.

Primjerice legalizacija bi bila dobar temelj za preispitivanje prihoda osoba koje su gradile silne vile na moru, jer ako su te kuće bile u funkciji iznajmljivanja tu su se okrenuli gadni novci kroz ovaj period, ali njih nitko neće dirati, ne ajmo rađe udariti po nekom obrtniku koji u kasi ima razliku od 10-20 kuna.

Nadao sam se da će ova vlast prekinuti takvu praksu, očito neće, i sada već polako smatram da se uopće netreba baviti sivom ekonomijom, već potpuno crnom, bez ikakvih papira i obrta, jer se tako najbolje prolazi.

Slažem se da poduzetnike treba rasteretiti prevelikih davanja, ali ih treba i bolje kontrolirati jer krše povelik broj propisa na štetu radnika koji su definitivno potplaćeni(svaka čast iznimkama , ako postoje), kojima se prekovremeni ne plaćaju ili se plaćaju manje od redovnog sata koji je isto oko14 kn(konkretno zta 13 prekovremenih radnica dobila 96 kn, 7 kn i nešto lipa po satu= sramotno)itd.

New Report

Close