[color=blue]Hanfa i SDA o mogućnosti gubitka nagradne dionice T-HT-a[/color]
Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Središnja depozitarna agencija (SDA) zajedničkim su priopćenjem reagirale na medijske napise o slučajevima u kojima hrvatski građani koji će sudjelovati u javnoj ponudi dionica HT-a mogu izgubiti pravo na dodatne dionice
Naime, hrvatski građani u javnoj ponudi dionica HT-a moći će uz pravo prvenstva kupiti dionica HT-a do iznosa 38 tisuća kuna, a na svakih deset tako kupljenih dionica koje zadrže godinu dana dobit će jednu dodatnu dionicu.Međutim, pravo na dodatne dionice, kažu u SDA, mogu izgubiti ako nakon kupnje nisu zadržali vlasničku poziciju registriranu s izdavateljem u neprekinutom trajanju od jedne godine.Drugim riječima, ako u roku od godinu dana od stjecanja građani prodaju dionice ili ih samo registriraju kod brokerske kuće bez da ih prodaju u roku od godinu dana, gube pravo na bonus dionicu.
Registracija dionica kod brokerske kuće, objašnjavaju iz SDA, je jedan od postupaka u procesu prodaje dionica, kad investitor (u ovom slučaju građanin) otvara kod brokerske kuće nalog za prodaju. Potom broker u sustav SDA unosi zahtjev za registraciju što investitor potvrđuje PIN-om i nakon toga je broker ovlašten za prodaju investitorovih dionica na burzi.Činjenica da će dosta građana za kupnju dionica T-HT-a koristiti posebne bankarske kreditne linije, neće utjecati na njihovo pravo na dodatnu dionicu, i ako banka kreditor zasnuje založno pravo nad dionicama.Isto tako, pravo na dodatnu dionicu ne prestaje nasljeđivanjem dionica niti gubitkom poslovne sposobnosti i prijenosom na zastupnički račun, kažu u SDA-u.
I u zajedničkom priopćenju Hanfe i SDA se citira točka III. Vladine odluke o prodaji dionica HT-a javnom ponudom od 30. kolovoza ove godine, te objašnjava da “će se smatrati da je vlasnička pozicija na računu vrijednosnih papira koja je registrirana s izdavateljem zadržana u slučaju promjene vlasničke pozicije uslijed nasljeđivanja ili upisa osnivanja založnog prava nad tim dionicama, kao i prijenosa na zastupnički račun uslijed gubitka poslovne sposobnosti kupca te će i u tim slučajevima hrvatski državljani imati pravo na prijenos dopunske dionice”.Svaka druga promjena, pa tako i promjena registracije vlasničke pozicije s izdavatelja na brokera (ovlašteno društvo), smatrati odricanjem prava na dopunsku dionicu, te će se ugovor o prodaji u odnosu na dopunsku dionicu smatrati raskinutim, zaključuje se u
zajedničkom priopćenju.
izvor: Lider.hr
SDP KONVENCIJOM U ZAGREBU POČINJE PREDIZBORNU KAMPANJU
HNA
ZAGREB, 7. rujna 2007. (Hina) – Socijaldemokratska partija (SDP)
Hrvatske će u subotu, 8. rujna, u Zagrebu održati izvještajnu
konvenciju kojom će stranka ujedno započeti i svoju predizbornu
kampanju.#L#
Na SDP-ovoj konvenciji, u Maloj dvorani Doma sportova, gdje se
očekuje oko 2500 delegata i oko 1000 gostiju, bit će predstavljene
stranačke programske osnove pod nazivom “Nova snaga”.
Govornici će predstaviti neke dijelove iz programa koji se odnose na
borbu protiv korupcije, zdravstvenu i obrazovnu politiku, a o
naglascima iz gospodarskog programa govorit će SDP-ov kandidat za
predsjednika Vlade Ljubo Jurčić.
Prema najavama iz SDP-a, očekuje se i predstavljanje SDP-ova tima od
20-ak ljudi koji će biti nositelji kampanje. Među njima su i, već
određeni, prvi na listi u izbornim jedinicama, autori SDP-ovih
politika, ali bit će tu i novih, široj javnosti nepoznatih imena
kojima SDP ojačava svoj tim.
Skupu će se obratiti i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.
Baš me zanima kakve će nove planove Ljubo prezentirati.
Možda porez na obitelji sa dva auta. [smiley2]
Tko se ne boji zagađenog zraka neka dođe.
http://kulturniturizam.croatia.hr/Newsletter/DocumentView.aspx?idLanguage=1&idCategory=1244&idDocument=3424
Opa, bauštelci…
Vlada dala potporu za izgradnju punog profila Istarskog ipsilona
ZAGREB, 7. rujna 2007. (Hina) – Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluka o sklapanju Sporazuma o razumijevanju između RH i Bina Istre za pokretanje postupka refinanciranja prve faze izgradnje Istarskog ipsilona i postupka pregovaranja za financiranje izgradnje punog profila te autoceste.
Predsjednik Vlade Ivo Sanader je istaknuo kako se Vlada odlučila dati punu potporu izgradnji punog profila autoceste jer Istarski ipsilon sa sadašnjim profilom ne može zadovoljiti prometne potrebe.
Državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić je najavio da će izgradnja punog profila Istarskog ipsilona početi u listopadu.
S tim u vezi državni tajnik Bačić je podsjetio da je izgradnja punog profila te autoceste bila planirana kada promet na poluautocesti dosegne 10 tisuća vozila dnevno (godišnji prosjek) i 16 tisuća vozila dnevno (ljetni prosjek) što bi se dogodilo 2010.
Majke ti ga mila, al’ ćemo uvoziti Rumunje i Bugare. Pa sunce ti poljubim, tko će to sve izgraditi?
Majke ti ga mila, al’ ćemo uvoziti Rumunje i Bugare. Pa sunce ti poljubim, tko će to sve izgraditi?
Mene muci drugo pitanje, ki to more platit?
fazan:
”
”
Ko i uvijek. Narod. I to generacijama unaprijed [smiley1]
Obveznice koje će odvesti državu u bankrot,pa ćemo i državu prodati,ionako odavno govorimo da će nam prodati držau. Boli nas briga,možda se budemo zvali Qatar ili Njemačka….[smiley2]
Premješteno iz teme: [color=blue]VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)[/color]
Lijepo nam radi naš Viro.
A sad molim moderatora da mi objasni zašto su obrisani moji i još neki tuđi postovi od jučer.
Hvala
Sve je manje vremena za kupovinu VIRA …
a još se i ja pridružujem pitanju te bih dodao…
NEKI DAN SU KOLEGE – MISLIM NA KOMENTATRIMA NAPISALI PA DA NE LAŽEM OKO 50 POSTOVA KOJA NEMAJU AMA BAŠ NIKAKVE VEZE SA TEMOM, SKORO DA SE NIJE MOGLO PRATITI U REALNOM VREMENU I NITI JEDAN NIJE OBRISAN !!!
Poćinjem sumnjati u privilegije nekih a i u relevantnost mišljenja do sada cijenjenog nam Vjeke moderatora.
Premješteno iz teme: [color=blue]VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)[/color] ententinis: ” Lijepo nam radi naš Viro. A sad molim moderatora da mi objasni zašto su obrisani moji i još neki tuđi postovi od jučer. Hvala ” Sve je manje vremena za kupovinu VIRA … a još se i ja pridružujem pitanju te bih dodao… NEKI DAN SU KOLEGE – MISLIM NA KOMENTATRIMA NAPISALI PA DA NE LAŽEM OKO 50 POSTOVA KOJA NEMAJU AMA BAŠ NIKAKVE VEZE SA TEMOM, SKORO DA SE NIJE MOGLO PRATITI U REALNOM VREMENU I NITI JEDAN NIJE OBRISAN !!! Poćinjem sumnjati u privilegije nekih a i u relevantnost mišljenja do sada cijenjenog nam Vjeke moderatora.
Poštovani ententinis i zvone101,
Pretpostavljam da mislite na srijedu uvečer kada su se korisnici Plavi i SLK malo “zaigrali” na temi Komentari trgovanja, ali sve je to riješeno kada nam je skrenuta pažnja na to. Mislite li na nešto drugo, slobodno stavite thread na temu gdje imate zoran primjer naših, odnosno mojih propusta. U pogledu brisanja Vaših postova, jednostavno mi nisu imali nikakvu relevantnost po temu (premda smo svjesni da nam dosta postova nevezanih uz temu ipak promakne, ali, eto , i mi smo samo ljudi). Ukoliko griješim, slobodno ih nanovo postajte uz neko objašnjenje da pokušam shvatiti u čemu griješim kada brišem Vaše postove.
S poštovanjem,