Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

BudFox3, 21.07.2023. u 13:17

KODT

Ovo raste kao gljiva, još sam pojačao poziciju.

KODT.

– neće vam sad to rasti kao gljiva, naraslo je.

– evo da vidite kako to izgleda kod mojega portfelja:

– ove godine u samo 2 tjedna rast m i je bio (20% + 11.5% = 33.5%), znači u samo dva tjedna rast portfelja 50% (ustvari to je bilo u par dana).

– i ako te dane niste bili u dionici vi ste propustili značajni rast.

– a trenutna cijena 700 eura je sasvim o.k. za prodati ako ste trejder (vidimo da dosta fond menagera izlazi iz dionice na cijeni 700 eura).

– ako ste dugoročni cijena od 700 eura je sasvim o.k. za ući ili dokupiti.

– i ja sam ovaj tjedan dokupila nešto malo dionica KODT.

sokolic12, 23.07.2023. u 12:32

Ivana kako kupuješ Au?

– u RH imate više firmi, malo proguglajte.

– cijene su dosta slične.

– a kako se kupuje ???

– dosta slično kao blitva i salata a možete i kao meso u mesnici, odaberete komad mesa, platite a mesar vam isporuči kupljeno meso u kesici.

– ovi kod Au kad kupite veći komad dadu i bocu vina.

– kod kupnje bi vam preporučila kupnju pločica od jedne unce, jer jednog dana će te to i prodati a tu vam je najmanja razlika cijene kod kupnje/prodaje.

– e, i nemojte kupovati Au od HNB, to vam je preskupo.

yieldchaser, 21.07.2023. u 13:28

Vidio sam jučer  brojke na KODT. Impresivno, ali nisam siguran da ovakav beast mode rast cijene ima uporište u onakvom rastu prihoda.

Dobro je, ali očekivao sam i više. Tko je uporan, strpljiv i najvažnije od svega – tko zna što radi, tajna kraju bude i nagrađen. Ruku na srce, P/E je dugo bio čudnovato nizak.. vjerojatno zbog svih negativnosti koje kroz godine, već i desetljeća dolaze od države kao (su)vlasnika. Slično je bilo i na VLEN, s nepovjerenjem u Palumbo.

KODT.

– gospon Y. ruku na srce, P/E je i dalje čudnovato nizak.

– p/e je cca. 11.

– tako da je trenutna cijena 700 eura sasvim o.k., skupo je ali nije pretjerano velika.

– tu možemo očekivati za 6 – 9mj. cijenu od 1.000 eura.

– taj target od 1.000 eura sam prva napisala a sada me na nekim forumima kao papagaji ponavljaju.

– svakako tu nije doba pretjerano velika euforija i pretjerano velik rast cijene dionice, jer sve ono što pretjerano naraste ako iza toga ne stoje dobri fundamenti to vam i pada.

– nego gospon Y. je li se sjećate o čemu smo ja i vi početkom godine pisali na ovoj temi, sve je zabilježeno odnosno zapisano.

– jesam li vam lijepo napisala kojim dionicama će cijene pasti i ne ih kupovati, i je li im cijena pala ???

– jesam li vam napisala kako će cijena na KODT i MDKA rasti, i je li im rasla ???

– i sada možete kupiti KODT, nije skupo, trenutna cijena od 700 eura je onolika koliko vam trenutno KODT vrijedi.

– gospon Y., jeste li pročitali moj post “jeste li uspješni u investiranju” ???

– ako ste ga pročitali vi kupnjom dionica KODT imate velike šanse pobijediti OTP indeksni fond.

Investiranje, ali pravo investiranje, a ne trejdanje i špekulacije – to je posao koji traje desetljećima, a ne mjesecima.

Postoje nepredvidivi događaji vezani uz neke poslove, a pogotovo kad je u sve involvirana država, a naša ruku na srce ima poprilično korumpiranu vlast.. po nekim istraživanjima među najkorumpiranijim na svijetu. Odlika dobrog investitora je i da se može oduprijeti tom FOMOu ako negdje vidi rizike, a pogotovo ako ne zna ništa o kompaniji u koju ulaže, ne razumije rizike, ne vjeruje dovoljno upravi, itd. Može se bez brige ubacit milijun dolara u MSFT i zaboravit na dvajst godina. Tko ima tu petlju ubacit i sto tisuća eura u bilo kojeg od tih silnih Končara i zaboravit? Samo se probudiš jednog dana i vidiš vijest da je još jedna velika afera gdje je uprava krivotvorila rezultate, izvlačila novac na razne načine, nezakonite i zakonite… Dionica ti potone 70% u klaonici koja traje ni četiri radna dana i misliš si “Šta je meni ovo trebalo?” Ne bih tako mislio, a onda ni pisao da nisam lani vidio tipove koji su nekakvi pik ziebneri(barem nas u tom uvjerenju drže) i koji uspijevaju na najstupidniji, ali i najdrskiji način ukrasti stotine milijuna… da nisam 2017. i 2018. vidio kako su krivotvorena financijska izvješća Agrokora i dijelova tog konzorcija uvrštenih i na ZSE. Za to nitko nije odgovarao, a kapital je uništen. Ne znam ni jesu li kazneno prijavljene uprave tih društava?

ivana7, 23.07.2023. u 15:23

yieldchaser, 21.07.2023. u 13:28

Vidio sam jučer  brojke na KODT. Impresivno, ali nisam siguran da ovakav beast mode rast cijene ima uporište u onakvom rastu prihoda.

Dobro je, ali očekivao sam i više. Tko je uporan, strpljiv i najvažnije od svega – tko zna što radi, tajna kraju bude i nagrađen. Ruku na srce, P/E je dugo bio čudnovato nizak.. vjerojatno zbog svih negativnosti koje kroz godine, već i desetljeća dolaze od države kao (su)vlasnika. Slično je bilo i na VLEN, s nepovjerenjem u Palumbo.

KODT.

– gospon Y. ruku na srce, P/E je i dalje čudnovato nizak.

– p/e je cca. 11.

– tako da je trenutna cijena 700 eura sasvim o.k., skupo je ali nije pretjerano velika.

– tu možemo očekivati za 6 – 9mj. cijenu od 1.000 eura.

– taj target od 1.000 eura sam prva napisala a sada me na nekim forumima kao papagaji ponavljaju.

– svakako tu nije doba pretjerano velika euforija i pretjerano velik rast cijene dionice, jer sve ono što pretjerano naraste ako iza toga ne stoje dobri fundamenti to vam i pada.

– nego gospon Y. je li se sjećate o čemu smo ja i vi početkom godine pisali na ovoj temi, sve je zabilježeno odnosno zapisano.

– jesam li vam lijepo napisala kojim dionicama će cijene pasti i ne ih kupovati, i je li im cijena pala ???

– jesam li vam napisala kako će cijena na KODT i MDKA rasti, i je li im rasla ???

– i sada možete kupiti KODT, nije skupo, trenutna cijena od 700 eura je onolika koliko vam trenutno KODT vrijedi.

– gospon Y., jeste li pročitali moj post “jeste li uspješni u investiranju” ???

– ako ste ga pročitali vi kupnjom dionica KODT imate velike šanse pobijediti OTP indeksni fond.

Sjećam se..kako se ne bih sjećao..

Bitno je naglasiti da nisi genij ako kupiš dionicu koja onda dosta naraste. Nisam ja genij jer sam tada kupovao SPAN i VLEN. A nisam ni imbecil jer sam krenuo s prodajom već na 30% dobiti. Isto tako, nije baš toliko teško nadmašiti OTP Indeksni. Ja sam ga nadmašio svake godine osim 2016. i YTD. Sjećam se naših razgovora početkom ove godine, a sjećam se i OTP Indeksnog kroz 2017. i 2018. Nije bilo ugodno tada biti u tom fondu. A znamo i zašto. Kod nas su već više puta viđeni baš takvi scenariji. Tom fondu, kao i CROBEXu kojeg prati, je koliko ono trebalo da se vrati na razine prije krize Agrokora? Naravno..onaj tko ga je dollar cost averageao i prije i poslije svega, ignorirajući događanja, svejedno je zaradio, ali ne mnogo, a dosta boli se moglo izbjeći i ne vidim kako je genij onaj tko je to nadmašio na ZSE.

Tržište je u bullu i sve je raslo, a ne samo te dionice, tak da nije to nikakva pamet. U bullu su svi pametni i dobri investitori. Kaže jedna moja dobra prijateljica, poznata forumašica.

I IGH je s 9 narastao na skoro 11 eura, pa to ivanče nije primjetilo. Da ne pišem što je sve još raslo ovih zadnjih mjesec dana, bez obzira na poslovanje i izvješća.

Ništa se promjenilo nije.Dapače,nakon novih izvješća još jače sunce sja.Mogu doć munje i gromovi a i dolaze doslovno.IDFC.

Best buy :

ERICSSON NIKOLA TESLA

ČAKOVEČKI MLINOVI

Informanka.

– ovaj tjedan, jedan od većih padova -4.4% .

– ali taj tjedni pad nije ugrozio veliki ovogodišnji rast +74.9% .

– na ovotjedni pad je utjecala KODT, puno toga imam a jedan fond ju je počeo rasprodavati.

– ovaj tjedan sam rasprodala: ADRS2, KTJV, RIVP, VLEN, KOTR2, nečeg sam imala više, nečeg manje, nešto mi je bilo u manjem plusu, nešto u manjem minusu, uglavnom ja se svega toga riješila (to vam stvarno nisu loše dionice) ali sam odlučila smanjiti broj dionica u portfelju.

– sa novcima od prodaje sam sve ubacila u ZABA.

– eto, izišla financijska izvješća i sada znamo gdje smo i što nam je raditi.

– ja sam svoje za ovu godinu napravila, u portfelju imam 7 dionica, više ništa ne namjeravam prodavati, možda još malo kupim ZABA ili KODT ako ju dodatno srušite i to bi bilo to.

– u dionicama sam 100%, i vjerojatno će tako i ostati do kraja ove godine.

– “Informanke” više neće biti redovite, jedino mogu svakih par tjedana napisati kako mi stoji portfelj i to bi bilo to.

– želim vam puno uspjeha i prinosa kod investiranja, a kupujte ono što vrijedi.

– i čuvajte se savjeta drukera koji vas savjetuju da kupujete ono što ne vrijedi, jedan investitor je na jednom novom forumu napisao 300 stranica na temi IGH i piše vam zašto bi vi trebali kupiti tu dionicu a on jadnik već 20 godina nije zaradio kune odnosno eura.

– stvarno budite oprezni kod investiranja, novci su vaši, ne vjerujte nikom pa ni meni.

– svaki put, deset puta promislite je li se isplati ući u investiciju, a ako što krene po zlu brzo se riješite dionice a ne ko onaj druker odvoziti u dionici 99% pada i drukati na veliki rast te dionice.

– bolje vam je postati veliki investitor nego veliki pisac drukerskih postova.

– uživajte u investiranju i mislite svojom glavom.

– i za kraj sjetite se na dionicama 90% investitora gubi novce, zbog toga su dionice stvarno rizična investicija.

– jednog dana kada naučite kako se osigurati u investiciji moći ćete bezbrižno kao i ja investirati i napisati 100% u dionicama.

@administrator

predlažem da kolegici ivana7 maknete cenzuru tako da ne moramo čekati po par dana da pročitamo njen post već da odmah bude vidljiv..

Naime ona je jedan od razloga zašto poneki od nas katkad povire ovamo ..ionak ste nas poodavno otjerali odavde cenzurom tipa “Objava čeka odobrenje” i neselektivnim baniranjem od strane administratora Vjeke.

Ne kužim što se svi toliko žurite pročitati Ivanine objave. Ja sam u stanju čekat i godinu i pol, dvije da mi dionica potegne, a kud dan do dva da vidim Ivanine objave.

Ovo je za nju izuzetno uspješna godina, pogotovo zadnjih šest mjeseci, pa ju dosta prate.

Sviđaju mi se njezina razmišljanja u vezi rizika i kako naglašava da je ulaganje u dionice uvijek rizičan posao te da nije isti ulagački pristup za svakoga. Visoko rizična ulaganja u pravilu nose potencijalne visoke povrate na uloženo. Ali za takve pothvate moraš biti spreman prihvatiti mogućnost gubitka dobrog dijela ili čak čitavog dioničkog kapitala. Ekipa koja ima takve izvore prihoda kakve ima Ivana si to može priuštiti. Da se ne znam kaj dogodi, ne nužno i fatalno, ali tko zna kakav nezgodan scenarij, ona može ostati zarobljena u velikim količinama svojih nisko likvidnih dionica dok se situacija ne stabilizira. Amateri i klaunovi to ne mogu jer njima treba taj novac, a samo si umišljaju da im ne treba i da imaju “dovoljno”.

ja tu ne vidim ništa čudno budući da se meni a izgleda i mnogima sviđa ulagački stil navedene kolegice… iako imamo vrlo sličan portfelj (ne u istim %) šiša me s prinosom 😁

Što se tiče njene trgovine u zadnje 2 stranice navodi; ADRS2, RIVP, VLEN, AUHR, IKBA, ZABA, SPAN i PLAG i naravno njene perjanice KODT i MDKA 😉 … ja bih rekao da je to vrlo konzervativan portflelj jer se jedino tako može trgovati na ZSE ukoliko raspolažeš sa znatnijim sredstvima – pozicioniranje i povremene korekcije.

Redom je riječ o prvoklasnim dividendnim dionicama i vjerojatnost da se tu  izgube značajna sredstva je vrlo mala.

Za mene je kockanje kada se ulaže novac koji će ulagaču trebati za tekuće potrebe u periodu kraćem od 6 mj.

Ivana zaba je dobar izbor, dobro vođena i visoko dividendna, ali zašto ništa hpb koja je dosta podcjenjenija od zabe i to toliko da je interesantna iako ne daje dividendu iako je državna. Dugoročno zaba ali do godine dana mislim da je hpb također legitiman izbor. Slijedeći kvartal dva će biti brutalni, trezor će početi kupovati dionice, vjerojatno ulaskom u crobex i indexni fond tako da ja mislim da s obzirom na strukturu dioničara da bi  to moglo pogurati dionicu kratkoročno više od zabe.

New Report

Close