EN DE

BDI – Indikator budućnosti

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BDI – Indikator budućnosti

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

BCI  5 T/C routes 180000 7404 -1778

BPI   5 T/C routes 82500 9641 -31

BSI   10 T/C routes 58328 7198 -24

BHSI   7 T/C routes 38200 8091 -151

BDI INDEX 801 -73

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

mitkko, 16.01.2023. u 22:46

Citam neki clanak pa si mislim kako bi bilo dobro rezimirati spoznaje koje sam u zadnje vrijeme prikupio iz razlicitih izvora, napraviti svojevrsnu tablicu pro i contra ulaganja u dry bulk kompanije ove godine i onda shvatim da zapravo nemam niti jedan pro stvar, zato molim ove forumase koji su jos uvijek bullish da mi daju neki pro argument.

.

Contra argumenti koji su mi za sada pali na pamet su sljedeci:

.

Nizak orderbook ne znaci nista, to je isto kao i niska stopa inflacije – niska inflacija ne znaci nize cijene, vec sporiji porast cijena – da bi se stvari okrenule potraznja za brodovima mora rasti vise od ponude brodova.

.

Porast flote ce ove godine biti veci nego porast demanda

.

Nema vise port congestiona koji je kratkorocno znacajno podigao demand niti vidim nekakav razlog da ce ga ove godine opet biti.

.

Obnova odnosa Kine sa Australijom ce dovesti do smanjenja tonmilja, pogotovo za manje klase brodova.

.

Stanogradnja u Kini ce stagnirati, nekretninsko trziste je prilicno neelasticno, kupci nece samo tako poceti opet kupovati unatic drzavnim stimulacijama prema bankama da povecaju kreditiranje.

.

Bdi odrazava stvarni balans na trzistu i za razliku od dionica, futuresa i slicnoga nije podlozno spekulaciji. Zato ova nekakva euforija oko FED pivota i slicne stvari nece podici vozarine.

.

EEXI nece dodatno smanjiti brzine i time povecati utilizaciju flote jer su brzine vec smanjene uslijed niskih vozarina.

.

Visestruki porast LIBORa ce dovesti do znacajnog povecanja troska kamata, breakevena i ostalog vezanog uz dug, a znamo kako su brodarske kompanije visoko zaduzene.

.

Cijena celika pada, scrap vrijednosti ce padati

.

Zbog slabih vozarina ce padati ili stagnirati vrijednosti brodova

.

USD pada pa ce padati i prihodi te denominirane vrijednosti brodova

.

Inflacija kotradiktorno ima negativan efekt po vozarine – inputi rastu, ali zbog smanjene gospodarske aktivnosti demand ne raste proporcionalno.

.

Clarksons procjena vozarina na 14.000 daje za ATPL forward P/E od 10 i EV/EBITDA od xxx (racunajte sami), to za ovu bransu vise nije jeftino.

.

Otvaranje Kine ce imati inflatorni ucinak.

.

Tko igra na kartu nekog nenadanog pozitivnog impulsa od negdje koji ce pogurati vozarine (kako se kaze ono obrnuto od black swan?) neka ga, to je legitimno, ali meni to jednostavno nije dovoljan za uloziti novce u bulkere ove godine, mirno spavati i ocekivati nekakav cudesan povrat na ulaganje. Povremeni trejd naravno, kao i na svakoj drugoj dionici kada se za to stvore uvjeti, ali dugorocno ulaganje nikako.

.

.

.

Dajte nesto pozitivno.

Došao je šeik u Dubrovnik. To je maximum šta ti ekipa s foruma može reći konkretno, jer pojma nemaju. Slažem se sa svime šta si napisao. Prošle godine sam prijevoz roba nije toliko pao, koliko su luke prodisale. Sve sam to pisao prije nekih 6-8 mjeseci da će se dogodit. Još si trebao dodati pad cijena kontejnera, gdje će se mnogi koji su prešli na dry bulk zbog njihove skupoće, sad vratiti kontejnerima. I to dugorocno, jer ce najam kontejnera samo padati sljedeće dvije godine zbog ogromnog orederbooka. I to je loše za manje brodove. Tek sljedeću godinu vidim da će biti nešto od brodara, ovu nikako. Ne bude loše, ali nit ništa posebno

@percepcia

Da, ima tu jos takvih contra stvari za napisati, sada dok citam tvoj post sam se sjetio jos nekoliko:

.

– kao si rekao kontejnerasi su u banani i vise nece bulkeri uskakati da pomognu prevoziti njihovu robu, sto smanjuje demand za bulkerima,

.

– Kina konstantno povecava domacu proizvodnju ugljena – citam da je prosli mjesec postignut povijesni rekord – sto smanjuje potrebu za prekomorskim uvozom ugljena,

.

– zima je bila blaga, zalihe plina i ugljena su znacajne uslijed slabe potrosnje, zato ne ocekujem veliki restocking na proljece, sto naravno opet smanjuje demand,

.

– dalje, citam da u Kini ima trenutno praznih neprodanih stanova toliko da bi, za usporedbu, mogli primiti jednu cijelu populaciju Francuske. Stanovnistvo Kine stari i smanjuje se, Xi je uz to najavio da ce restriktivnim mjerama srezati spekulativnu kupovinu nekretnina… sve to je izuzetno vazno i indikativno, nece vise biti masovne sranogradnje unatoc najavama drzavnih stimulacija. Te stimulacije idu vise u smjeru da pomognu da veliki developeri ne bankrotiraju i izazovu potres na trzistu nego sto su usmjereni na daljnje napuhavanje nekretninskog balona.

.

.

.

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

BudFox3, 19.01.2023. u 20:13

BCI  5 T/C routes 180000 7404 -1778

BPI   5 T/C routes 82500 9641 -31

BSI   10 T/C routes 58328 7198 -24

BHSI   7 T/C routes 38200 8091 -151

BDI INDEX 801 -73

Bome…

.

Vec smo se naucili iznose dijeliti sa 7,53450… i BDI izgleda ide u tom smjeru, trenutno se od vrha “podijelio” sa “samo” 7,05.

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.

po meni BDI može još malo niže potonuti, ali nekako mi miriši na odbijanac uskoro.

g. Mitkko vi vte vični tehničkoj analizi, kako Vama izgleda BDI čisto tehnički?

Barona za moderatora a šefa za direktora ... moji postovi nisu nagovor na kupnju ili prodaju vrijednosnica

BCI 5TC 6529 -875

Pada a ipak raste 🙄 opet nisu pratili forum…

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.

@BabaLuji

Kada smo to poceli ocekivati od trzista da se ponasa racionalno? I ne treba od toga bjezati, treba se povesti na valu euforije kada krene, bez obzira na trenutno lose fundamente. Samo uvijek treba biti svjestan tih fundamenata i izaci na vrijeme dok na izlazu ne postane prevelika guzva.

.

Trejderi za ovo imaju mantru:

.

“The stock market is detached from reality a lot of the time. This is why, every day, I remind myself of the need to trade the chart in front of me and not thoughts and opinions (mine and others’) about what should happen.”

pinball, 20.01.2023. u 11:47

po meni BDI može još malo niže potonuti, ali nekako mi miriši na odbijanac uskoro.

g. Mitkko vi vte vični tehničkoj analizi, kako Vama izgleda BDI čisto tehnički?

Ne mozes raditi TA na BDI grafu. Sa BDI-em se ne trguje, nema trejdera koji ce kupiti na zoni podrske i prodati na otporu… BDI je statistika, to ti je isto kao da ides raditi TA na grafu oboljelih od COVID-a (sto su btw. neki i polusavali 🙃).

.

Ono sto znamo je da je BDI trenutno vrlo nisko, na najnizoj je razini u zadnje dvije i pol godine, vozarine su blizu razine troskova operativnih troskova pa nije bas za ocekivati da ce jos puno padati. Sada je puno vaznije da ne provede puno vremena na ovim razinama. Sada su i mali pomaci vozarina u USD-u relativno u postotku veliki. Tako ce biti i kada krene rast kada je pocetna baza vrlo niska. BcI i BSI odavde moraju rasti 100% da bi uopce dosli do breakeven razine, a BPI cca 50%.

https://www.tradewindsnews.com/bulkers/dry-bulk-market-upturn-should-start-later-this-year-and-continue-in-2025-onwards-says-fearnleys/2-1-1390086

Dvojica izgleda da su kupili jos dvojicu čekamo 🙃🙄 onda ima da svi budemo klasa optimist… Bolje ikad nego nikad… Bit će zanimljivo pratiti 🙂

BDI od petka, još uvijek sve pada

BCI  5 T/C routes 180000 6529 -875

BPI  5 T/C routes 82500 9544 -97

BSI   10 T/C routes 58328 7177 -21

BHSI  7 T/C routes 38200 7931 -160

BDI INDEX 763 -38

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

New Report

Close