Gledam neke dugoročne grafove pa sam naišao na jednu zanimljivost. Naime, posljednjih 6 godina u ovo doba godine cijena ATPL se vrti stalno oko iste razine, oko 60€. Hoće li tako biti i ove godine ostaje za vidjeti.
.
Tko je kupio ovu dionicu davne 2017. godine i držao dugoročno nije se baš usrećio. Trenutno je nominalno na nuli, dok je realno (uključivo kumulativnu inflaciju) u gubitku velikih 23%. Oportunitetni trošak da ni ne spominjem.
.
Pa ti onda budi dugoročni u ovoj branši. 🤷
I još jedna zanimljivost… u cijelomovom periodu cijena je 78% vremena provela ispod ove razine. Dakle, onaj tko je kupio ovu dionicu početkom 2017. godine je bio nominalno u minusu čak 78% vremena.
20 kuna je bilo dividende 2022. Ova jos nije bila pa je ne mozemo racunati. Tad ce vjv ionako pasti cijena priblizno iznosu.
Evo napunio danas košaricu malo, 200kom po 46,8.
Jeftino bome, ali kak je mene preskočilo a ja sam na bidu bio sa višom cijenom!?
Pongo
Jeftino bome, ali kak je mene preskočilo a ja sam na bidu bio sa višom cijenom!?
Ima li tko objašnjenje??
Ovog mjeseca je trebala biti isporuka prve novogradnje a tek je započela gradnja 4.svibnja polaganjem kobilice.
Tako da je gotovo sigurno da ta dva broda neće biti završena ove godine.
Jedino nepotrebni milijunski bonusi vodstvu firme neće kasniti niti jedan dan.
I još će i na to dobiti dodatnu dividendu.
Jedino zbog tog razloga je isplata dividende tek krajem srpnja,nakon što sebi podijele milijunske bonuse.
Ovi veeelijuuu da bu druga polovica godine bolja. Strpljenje igra.
Raspoloženje na tržištu suhog rasutog tereta pozitivno se kreće naprijed
Čini se da je tržište rasutog tereta prilično pozitivno u pogledu budućeg kretanja vozarina. U svom posljednjem tjednu izvješću brodski posrednik Intermodal rekao je da “u prvom tromjesečju svake godine često dolazi do pada cijena prijevoza rasutog tereta. Taj se trend snažno odrazio i na prvo tromjesečje 2023., s padom stopa kao rezultat međunarodnih praznika koji su ublažili potražnju. Međutim, u svim segmentima suhog rasutog tereta, FFA stope za drugu polovicu 2023. i dalje su više od trenutnih spotova cijena tereta, okrećući se prema povoljnim osnovama potražnje”.