EN DE

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Slažem se , vjerojatno imaju utjecaja sentiment, fokus , nestabilnost, i najvažniji izostavljeni ljudski faktor. Mislim na imatelje dionica i njihov strah od gubitka vrijednosti. Ne malo puta se reklo pukao nekom film.

”Izračun vrijednosti flote je baziran na svim dostupnim informacija iz više relevantnih izvora uključujući sve specifičnosti flote. Vrijednost flote na dan 30.09.2022. iznosi 215,33 mil. USD, što daje NAV osnovne djelatnosti 102,53 USD po dionici.

Plus 9 USD ostale imovine kako su naveli, znači ispada da je čak 830 kn ukupni čisti book trenutno, s tim da svaki dan dodatno stalno raste.

Vidjet cemo koliku ce predloziti sljedeću dividendu, ili možda jednu izvanrednu prije toga, mislim da je to negdje navedeno da mogu.

Izvješće je u redu, ali su rezultati ispod očekivanja.

S pozitivne strane uz sve probleme koji su bili ovaj kvartal, ostvarena je solidna dobit. Prespektiva sektora ostaje dobra, doduše nismo blizu superciklusa, ali i pod ovakvim vozarinama ATPL je u stanju zaraditi 100M+ neto dobiti sljedeće godine.

No neki bitni detalji su izostavljeni, stvari su više marketinški nego stvarno prikazane. Stoga nije iznenađenje da je cijena dionice pala, lako moguće da će ostati na ovim razinama neko vrijeme, jer u cijeloj toj priči nigdje nema opipljivog povrata za dioničare. Čak se zapravo otvaraju nova pitanja o politici upravljanja…

1. Prevezena količina tereta u prvih 9 mj. iznosila je 4,3 Mnt (2022) što je pad od 15,96% u odnosu na prošlu godinu kada je ostvareno 5,2 Mnt (2021). Postotni omjeri su ostali isti, najviše se prevozi ugljen što je dobro pred zimu. To objašnjava zašto vozarine nisu poletjele u nebo kako se očekivalo, jednostavno ima manje tereta na tržištu. S druge strane putovanja su duža zbog globalne situacije pa se više zaradi. Sve i dalje dovoljno za jako lijepi plus u poslovanju…

2.     Dva „nova“ broda su unutra, što je zanimljivo jer fizički još ne postoje. Suptilno se pokušava prikriti da sada zapravo plovimo sa 11 umjesto 12 brodova. A prodani AP Ston je jako lijepo zarađivao i nastaviti će sada tako za nekog drugog. Prava informacija je kada se očekuje isporuka novih brodova ili recimo kolike vozarine očekuju za nove brodove ili bilo kakva službena procjena isplativosti ulaganja da sami možemo procijeniti radi li se o dobrom potezu.  

3.    Novi brodovi su uredno plaćeni prvi dio, skupilo se novaca za čelik, pa valjda će ih napraviti na vrijeme. Osobno bih volio da se flota povećava dok je povoljno okruženje, ne moraju to biti šminkerski novi brodovi, prihvatio bi i polovne kante koje zarađuju puno $$$. Ali kako je plan staro za novo, vjerojatno nas očekuje još jedna prodaja i možda čak određeni kraći period plovidbe sa 10 brodova. 

4.   Prodaja AP Stona sugerira da vrijednosti brodova u knjigama nisu realne. Dok su manje promjene očekivane, ipak cijene idu gore dolje, negativna razlika od 38 milijuna HRK (5,07 milijuna USD) je jako puno. Ako znamo da je brod prodan za 19,5 milijuna USD, to je već problem jer implicira da su brodovi oko 26% precijenjeni, tj. stvarna knjigovodstvena vrijednost je značajno niža od prikazane. Ovo je dobar primjer kad se netko hvata za maržu sigurnosti u fundamentima koliko priča sa BV ili NAV-om može biti šuplja.  

5.     Sve računodovstvene igre nisu toliko bitne za kešflou, tj. stvarni novac na računima društva, pa je nakon plaćanja svih obveza, na banci ostalo 189,5 milijuna HRK. Ako zbog kreditnih obveza stalno moraju imati oko 11 milijuna USD  – cca 83 milijuna HRK na računu, također se vidi da su dioničari na zadnjoj skupštini nepotrebno bili zastrašivani od strane Uprave da će firma propasti ako se isplati veća dividenda. Očito je sistem bio tipično hrvatski, ima za nas, nema za vas.  

6.     Izvješće je potvrdilo ono o čemu se na forumu već dulje vrijeme priča, da su samo tečajne razlike ove godine (+25,6 milijuna HRK) skoro u cijelosti pokrile isplatu dividende (-27,6 milijuna HRK).

7.    Zalihe, tj. sirovine i materijal su porasle 8,5 puta u odnosu na prošlu godinu (sa 1,8 milijuna HRK na 15,4 milijuna HRK), o tome ni riječi u izvješću. Pretpostavljam da se radi o Batali koja je (nepotrebno) obavijena velom tajne, pa dioničari nemaju potrebe znati detalje za što i gdje ide značajna količina keša.

8.    Nevjerojatno da AP Revelin, koji je doista pretrpio značajnu štetu i bio nezanemariv dio vremena izvan stroja nije dobio barem kratak komentar iako je imao značajan utjecaj na rezultate. Npr. troškovi popravka su iznosili xy USD,  izgubljene vozarine za vrijeme trajanja ugovora od x dana iznosile su xy USD, svi troškovi će se naplatiti preko osiguranja (P&I) kroz 6 mjeseci kada društvo očekuje izvanredni prihod od osiguranja.  

9.    Kao što sam rekao u početku, konačni rezultat je ispod očekivanja. Nešto slabije vozarine, doduše profitabilne, mogle su se predvidjeti. Isto tako da će Revelin imati određene posljedice. No gubitak 5 mil. USD zbog prodaje Stona nitko nije očekivao. 

Dao sam si malo truda pa dubinski pročešljao izvješće, objavio na drugom forumu pa neka bude i tu 🙂

Samo logirani korisnici mogu vidjeti privitke.
When speculation has done its worst, two and two still make four.

Slažem se sa svim što je kolega Vergilije napisao…

I sa dva posta kolege Parica na drugom forumu, ukazao je na većinu loših stvari u vođenju firme u zadnje dvije godine.

Ne promatrajmo, djelujmo, i to što prije.

Bome se prodaja povukla, u vidljivih prvih 20 cijena do 414 kn je samo 780 komada na prodaji.

Dok je na bidu čak 6.000 komada, a 1.770 kom iznad 370 kn.

Ne znam kad je ovo bio slučaj, kao da prodavači više nimalo nisu spremni na prodaju ispod 400 kn.

Pozdrav kolege , drago mi vas je vidjeti . Na drugom me forumu perma banalo,  neznam zašto Al nek puse tuki , ne vraćam se više tamo .

Što se tiče izvješća,  u skladu je sa trendom,  a nažalost trend nam nije frend.  Mene brine ovaj pad vozarina , iz dana u dan samo roka . Strah me I pogledati braemer,  imam osjećaj da nema kraja, opasno smo blizu zone 10k per day , ako probijemo tu zonu ajme majko . …

@mrcash

supre China probile su 10k i za sada to nikoga puno ne brine…….i Breakwave Dry Bulk Shipping nakon krarkog malog obbijanca roni dalje….trenutni fundamenti, naglašavam trenutni, drže vodu tako se ipak imamo pravo nadati (da nada umire posljednja)……

Panamax indeks (BPI) je danas  porastao za 16 bodova, ili oko 1%, na 1.699 bodova, prekinuvši time svoj 10-dnevni niz gubitaka.  Unatoč tom nizu gubitaka, prosječna dnevna zarada je na današnji dan 15.295 dolara, a to je duplo više od dnevnih troškova broda. Zasad je to sve još uvijek u okvirima profitabilnosti, pa nema brige.  Ako i  padne na 1.000 bodova, to je još uvijek nekakvih 9.000 dolara prosječne dnevne zarade.  Na granici poslovnosti, ali se plovi bez minusa i sa čak nešto iznad nule. Ali to ionako nećemo dočekati, pa nema brige.

Mašala. Opet smo došli do toga da je 15.000 dobro? U špici sezone? Nema brige ni na 9.000?

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

Kinezi spašavaju vozarine kako se cini. Spavali su ali sada kad je napotrebnije krecu sa ofanzivom tako da ovaj period kad svi ocekuju potop bi trebalo izdrzati. Bilo je i gore i bolje, puno lakše je sa ovim miljama na racunu. I burza ceka preokret, ne prosipa se bzvze. Jos je uvijek profit odličan ali cijena na burzi nakon ovih svih negativnosti je tu gdje je.

vani minus u aftermarketu…….u ponedjeljak šišanje ako bdi i futuresi bitnije ne porastu……..cape več odavno bilježi spot minuse a nedavno su se i supre pridružile vožnji u minusu na nekim rutama………ako ruka sreče ne pomiluje za q1 mogli bi gledati gubitke u izvješćima pa i nadalje u recesijskoj 2023……dugoročni ugovori na visokim vozarinama nisu ugovoreni mada su neki trvdili da jesu……cijena dionice mogla bi jako pasti ako market, bdi i futuresi ne daju dobru priliku za izlaz onima koji su kupovali visoko…….

Neću ulaziti u to što će biti, ali da su vani u aftermarketu minusi je čisto navlačenje.

Ma nek mi je u minusu Star Bulk od 0,05 % nakon što je rastao 9,5 %…

New Report

Close