S tim da racunam da bi cak i prvi kvartal mogao biti pozitivan jer ce Capeovi potegnuti s rudacom. Zadnji vrh je bio davno, zalihe u lukama se tope i do veljace ce morati krenuti restocking, nema majci.
Sve pršti od pozitive na ovoj temi, a stvarnost je ipak drukčija od mašte. Brodovi su stari i sve ih je manje, pomorcima su smanjene plaće i osjećaju se kao robovi na brodovima, firma jedva preživljava i pitanje je koliko će još izdržati sa ovom upravom, ali najbitnije da je Baltic Dry Indeks porastao za 1% prošli tjedan, pa to stavite ovdje. Jučer je Indeks pao, ali ne vidim da je to netko stavio.
Pravo je vrijeme za kupovinu polovnih Handysize i supramaxa, npr. Handy 33k dwt 2010., prošao ss i dd, ugrađen balast sistem, prodan za 6.5m$,i to na Atlantiku gdje su vozarine iznad 10. 000…
Takvih prilika ima već mjesecima.
.
Pravo je vrijeme za kupovinu polovnih Handysize i supramaxa, npr. Handy 33k dwt 2010., prošao ss i dd, ugrađen balast sistem, prodan za 6.5m$,i to na Atlantiku gdje su vozarine iznad 10. 000…
.
Upravo se navršilo 65 godina od osnivanja!
Nestala mala obalna plovidba, nestali teški tereti, a ni budućnost nije blistava.
Je li perpektiva u panamaxima, handyjima, supramaxima teško je reći.
Pola flote (12 brodova) će se vjerojatno prodati i zatvoriti kredite. A možda su već i prodani.
.
Bas dobro da si naceo ovu temu. I, sto ti to govori o realnoj vrijednosti flote atpl? Sto mislis, u kojem bi smjeru isla revalorizacija vrijednosti imovine? I kako bi to utjecalo na bilancu, pozitivno ili negativno?
Odokativno, rupa o kojoj govorim iznosi parsto mil kn. Pa slobodno racunajte book nakon te prilagodbe…
A vi tu spominjete neke nove kupovine brodova, a firma bila neki dan u blokadi.
.
Bas dobro da si naceo ovu temu. I, sto ti to govori o realnoj vrijednosti flote atpl? Sto mislis, u kojem bi smjeru isla revalorizacija vrijednosti imovine? I kako bi to utjecalo na bilancu, pozitivno ili negativno?
Odokativno, rupa o kojoj govorim iznosi parsto mil kn. Pa slobodno racunajte book nakon te prilagodbe…
A vi tu spominjete neke nove kupovine brodova, a firma bila neki dan u blokadi.
od sto glasa, glasa cuti nije…
ajmo analiticari. koji je zakljucak? vrijedi li doista flota 1,2 mlrd Kuna kako tvrdi zadnje kvartalno izvjesce?
.
Tako je. Nebi se iznenadio da uskoro stigne i takva informacija.
Pan Ocean: Trade Volume Recovery to Be Visible from 2021
Kolega Lapad ja sam pronasao npr i podatke o prodaji 2 slicna panamaxa kao sto ima Atpl po 18 milja dolara pojedinacno. Sve ovisi o stanju broda.Za 6 milja dobijete karampanu i to svatko zna.
Iako je taj podatak po meni promjenljiv i irelevantan.
Brodari su cudljiva roba. Gdje moze posao procvjetati i cijena odletjeti opet na 700kn. Isto tako moze posao i pasti zbog losih ugovora i jake konkurencije pa cijena pasti na 100kn. U svakom slucaju smatram cijenu 150kn dugorocno dobrom jer ima vise indikacija ali i razloga za rast vozarina.
Kolega Lapad ja sam pronasao npr i podatke o prodaji 2 slicna panamaxa kao sto ima Atpl po 18 milja dolara pojedinacno. Sve ovisi o stanju broda.Za 6 milja dobijete karampanu i to svatko zna.
Iako je taj podatak po meni promjenljiv i irelevantan.
Brodari su cudljiva roba. Gdje moze posao procvjetati i cijena odletjeti opet na 700kn. Isto tako moze posao i pasti zbog losih ugovora i jake konkurencije pa cijena pasti na 100kn. U svakom slucaju smatram cijenu 150kn dugorocno dobrom jer ima vise indikacija ali i razloga za rast vozarina.
18 mil za ATPL panamaxe tesko, jako tesko. 11-14 mil usd max.
pa fino racunajte po trenutnom tecaju od 6,2 Kn za USD. dodajte sve ostale brodove u floti i cisto me zanima kojom matematikom se dolazi do 1,2 mlrd kn vrijednosti. Iskreno, vjerujem da im je vrijednost u bilanci barem 40 mil $ precijenjena. cak da i kojim slucajem postignu vrijednost od tih 18 mil $, opet racunica ni blizu ne stima. Skinite to i stavite u odnos s dugom firme i koju cete realnu vrijednost firme dobiti? koja je k tome stalno u gubitku i nedavno bila u blokadi…