EN DE

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

klackalica, 16.11.2020. u 16:53

Marielena, 16.11.2020. u 14:53

Kolega @marcipan,

Mene ad hominem postovi ne zanimaju. Ja obicno jako kratko imam bilo koju dionicu i brzo je prodam. Kupovala sam Atpl i po 400 i po 300 i po 130 i po 160 kuna. Nisam financijski analiticar i ne dajem buy/sell savjete.

Napisala sam da ce vozarine rasti od kraja studenog do NG, da ce u veljaci biti korekcija, a onda oporavak do ljeta. Ako to ne bude tako, nemam problema to i priznati.

Oduvijek sam pisala da je Atpl firma u problemima.

A vi sami sa sobom rijesite zasto morate svaki dan pisati na temi Atpl kada vas dionica navodno ne zanima.

Mislim da niste u pravu. Uobičajeno sezonsko kolebanje vozarina svake godine ima isti obrazac. Svake godine vozarine padaju u dvanaestom mjesecu te se taj pad protegne na siječanj i često  i veljaču.
Nakon Kineske Nove godine  siječanj/veljača uobičajeno kreće oporavak vozarina. Istina je da ove godine ništa nije “uobičajeno”. 🙂
Više na  https://www.bloomberg.com/quote/BDIY:IND

Panamaxi kao i ostali manji brodovi obicno rastu krajem godine. Capeovi zapocinju rast prije.

Ja kada pricam o Atpl obicno mislim na Panamaxe jer Atpl nema niti jedan Cape,  samo manje brodove.

Marielena, 17.11.2020. u 15:41

Panamaxi kao i ostali manji brodovi obicno rastu krajem godine. Capeovi zapocinju rast prije.

Ja kada pricam o Atpl obicno mislim na Panamaxe jer Atpl nema niti jedan Cape,  samo manje brodove.

Nema bitnije razlike u trendovima BDI Capesize/Panamax/Supramax pa pogledaj ovaj graf gdje sam ti označio isti obrazac pada BDI indexa (vozarina) za svaku od zadnjih 10 godina.

https://prnt.sc/vkwfz6

a evo i nekih predviđanja

https://prnt.sc/vkwk8z

[i]Freedom' just another word for nothing left to lose[/i]

Tek ulazimo u mrtvu sezonu za Dry Bulkere od Nove godine nadalje, te će vozarine još padati. Nema tu trajnijeg porasta vozarina do polovice iduće godine.

@revelin, a što će biti do n. g.?

Baltic Dry rose slightly on Wednesday, by 0.3 percent to 1,115 points. These are still the lowest rates in just over six months. 

Capesize falls 2.5 percent to $ 11,730, while Panamax rises 3.6 percent to $ 10,286. Handysize and Supramax also add 1.1 percent to $ 8,712 and 1.3 percent to $ 9,895, respectively.

Vani brodari vec nekoliko dana rasturaju. DSX danas na skoro 10% rasta. Kraj trgovinskog rata i novi sporazum Azije o ukidanju carina bi trebao potaknuti trgovinu.

Atpl ima BV na 380kn. Vozarine za panamaxe opet pocele rasti. Moja prognoza je rast barem do 250 kn gdje bi bilo i realno.

Znakovito i veliki volumeni na 156-162 kn. Moje misljenje akumulacija na djelu i treba poceti skupljati.

Slažem se

gta1, 18.11.2020. u 11:05

@revelin, a što će biti do n. g.?

Gospar gta1, uopće nije puno bitno za Atlantsku što će se desiti još ovih mjesec dana sa vozarinama, kada je dugoročna prognoza loša. Cijela ova godina je jedna od najtežih u povijesti brodarstva, a Atlantska više nema imovine za prodaju, kao prije hotele, da pokrije minuse. Ne vidim dobru budućnost za Atlantsku, a od sugrađana iz Grada dobivam potvrdu svojih razmišljanja.

migmig, 18.11.2020. u 19:25

Vani brodari vec nekoliko dana rasturaju. DSX danas na skoro 10% rasta. Kraj trgovinskog rata i novi sporazum Azije o ukidanju carina bi trebao potaknuti trgovinu.

Atpl ima BV na 380kn. Vozarine za panamaxe opet pocele rasti. Moja prognoza je rast barem do 250 kn gdje bi bilo i realno.

Znakovito i veliki volumeni na 156-162 kn. Moje misljenje akumulacija na djelu i treba poceti skupljati.

Hmm
DSX nije narasla 10% nego pred kraj dana završila na cca -1%

https://prnt.sc/vlqvtc

[i]Freedom' just another word for nothing left to lose[/i]

Evo pogledajte zaradu i bilancu kompanije koja nesto vrijedi i onda je usporedite s ATPL-om. https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/a38feba9-5c9b-49ca-a475-322bfcf308b5

pogledajte da su i refinancirali dug  po LIBOR + 2,25%, što nemaju nit kompanije u puno manje volatilnom trzistu. Imaju najmladu flotu na svijetu. Rezervirali su za 4Q Panamaxe gotovo 80% flote za skoro 13.000$ dnevno. I ONDA VI IDETE KUPOVATI ATPL koji se zaduzuje po kamatama preko 12% i plovi negativno. Bez da ima ista ugrađeno, dok ovi imaju i balastne vode i scrubbere? O ČEMU MI PRICAMO? ATPL ne vrijedi 20kn, a ne 60 kako sam mislio

Pošto znam koliko se ekipa ovdje razumije u analize idemo samo ta dva brodara staviti u jedan mali kratki kontekst. Gogl ima 16X veću flotu brodova staru 6 godina. ATPL ima brodove sad stare oko 10 godina. ATPL se zaduzuje sigurno preko 12%, ovi su se sad zaduzili za 400 mil $ za kamartu od 2,25% iznad LIBORA i nemaju naplatu kredita do 2023. ATPL-u sljedeće godine dolazi na naplatu jos 190 mil kuna kredita. ATPL plovi iznimno negativno, a ako Golden oceanu uzmes da plove po  ovim zaradam imali bi P/E oko 6. GOGL ima ugradene i scrubbere i tankove za balastne vode, sto tek ove godine ATPL mora ugraditi i sto ce ih kostati ogromno, pogotovo na njihovu likvidnost i to da moraju refinancirati kredit. E sad šlag na kraju. Gogl vrijedi samo 15x više od ATPL-a iako ima 16x veću flotu. Dakle, ATPL je uz sve ove karakteristike skuplji od Gogl-a. ahahahahahah. Toliko o tome

Baltic Dry jumps 1.7 percent to 1,134 points. These are the highest rates since 6 November, but still lower than earlier this autumn.

Capesize rises 1.1 percent to $ 11,858, while Panamax rises 3 percent to $ 10,594.

Handysize adds 1 percent to $ 8,795. Supramax is up 1.7 percent to $ 10,061.

New Report

Close