Zainteresiran i Bill Gates: Prikupili je 19 milijuna dolara za nastavak razvoja svoje tehnologije

Autor: Poslovni.hr , 18. prosinac 2023. u 09:57
Foto: Reuters

Ćelije će pretvarati svjetlost koju emitira zagrijani grafit nazad u električnu energiju, koja će se zatim vratiti u elektroenergetsku mrežu.

Još jedan inovativni sustav za dugotrajnu pohranu velikih količina energije razvijen je kao dodatak elektroenergetskoj mreži. Slično kao i neki prethodni sustavi, njegov je cilj olakšati prijelaz na obnovljive izvore energije, čime se potiče tranzicija prema promjenjivim izvorima energije. Ova tehnološka inovacija potječe od američkog start-upa Fourth Power, koji je uspješno prikupio 19 milijuna dolara investicija, uključujući značajan doprinos fondova poput Breakthrough Energy Ventures, kojeg je osnovao Bill Gates.

Fourth Power planira pohranjivati energiju iz električne mreže koristeći sustav toplinske pohrane u potpuno zatvorenom termalnom sustavu, veličine otprilike pola nogometnog igrališta. U ovom inovativnom sustavu, električna energija će se koristiti za taljenje metala kositra, koji će zatim cirkulirati kroz zatvoreni sustav grafitnih cijevi, piše Bug.

Ovaj postupak omogućava pretvaranje viškova električne energije u toplinu. Kada se ponovno želi generirati električna energija iz pohranjene topline, aktivirat će se termofotonaponske ćelije postavljene oko grijanog sustava. Ove ćelije će pretvarati svjetlost koju emitira zagrijani grafit nazad u električnu energiju, koja će se zatim vratiti u elektroenergetsku mrežu.

Komentirajte prvi

New Report

Close