Vlasnici PBZ-a i Zabe uvode velike promjene: Najavljuju odgodu povrata duga, ukidanje naknada i kamata…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. rujan 2022. u 12:18
Foto: Reuters

Banka će 400 tisuća kućanstava ponuditi 12-mjesečnu obustavu povrata duga po hipotekarnim kreditima i izmjenu plana otplate.

Vodeće talijanske banke UniCredit i Intesa Saopaolo najavile su kredite i fleksibilnije uvjete plaćanja dugova za građane i kompanije u Italiji u razdoblju rekordnih troškova energije.

UniCredit je svjestan da se mnogi njihovi klijenti, posebno veliki potrošači energije u industriji, poput proizvođača čelika i keramike, teško nose s visokim cijenama, ali povrat zajmova prati “benigni” trend iz drugog tromjesečja, istaknuo je u ponedjeljak izvršni direktor Andrea Orcel.

Banka je tvrtkama odlučila ponuditi pet milijardi eura novih kredita s rokom dospijeća za tri godine kako bi im pomogao s plaćanjem računa za energiju.

Još tri milijarde eura bit će stavljene na raspolaganje kroz obustavu naplate potraživanja po kreditnim karticama i hipotekarnim kreditima i druge mjere, najavili su u ponedjeljak.

Tvrtke koje nisu iskoristile državna jamstva za dugove prema bankama mogu do kraja godine zatražiti 12-mjesečni moratorij na povrat, priopćio je UniCredit.

Banka će 400 tisuća kućanstava ponuditi 12-mjesečnu obustavu povrata duga po hipotekarnim kreditima i izmjenu plana otplate.

Oko 1,4 milijuna građana s kreditnim karticama dobit će mogućnost odgode povrata duga za najviše šest mjeseci i bit će od 1. listopada do kraja godine oslobođeni obaveze plaćanja kamata i naknada.

“Naš je potez preventivan. Pitali smo se što banka može učiniti kako bi pomogla pri strukturnom smanjenju raspoloživog dohotka kućanstava i novčanih tokova poduzeća koje ćemo promatrati u sljedeća dva do tri mjeseca?”, rekao je zamjenik čelnika banke Remo Taricani.

Banka radi na sličnim mjerama i za klijente na drugim tržištima na kojima posluje, dodao je Orcel. UniCredit je prisutan i u Njemačkoj, Austriji i istočnoj Europi. U Hrvatskoj vlasnik je Zagrebačke banke.

Intesa Sanpaolo najavila je pak u ponedjeljak da će malim poduzećima ponuditi još dvije milijarde eura za pokrivanje troškova energije i obustavu plaćanja obaveza po kreditima do dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close