U 23 europske države nude kartično plaćanje bez POS terminala, a sada se za njih zainteresirao i div s Wall Streeta

Autor: Lucija Špiljak , 21. ožujak 2022. u 11:05
Alan Vukomančić, country manager za Hrvatsku/S. Midžor/PIXSELL

Viva Wallet je prva europska neobanka za digitalno bankarstvo, ali i pionir u Hrvatskoj u ponudi softPOS rješenja.

Viva Wallet je prva europska neobanka za digitalno bankarstvo i najnaprednija fintech rješenja s kompletnom infrastrukturom u MS Azure cloudu, ali i prva financijska institucija u Hrvatskoj koja nudi postojeća softPOS rješenja još od svibnja 2021. godine.

Nude ih kroz svoju izvornu aplikaciju “Tap on Phone” kojom trgovac prihvaća beskontaktno, kartično i mobilno plaćanje bez potrebe za uređajem koji kod nas prepoznajemo kao POS ili EPOS aparat.

Tvrtka je osnovana još 2000. kao softverska kuća, a nakon 2013. evoluirali su u platnu instituciju. Danas posluju u 23 pretežito europske države na 19 različitih jezika, s transakcijama u deset valuta.

Specijalizirana rješenja
Alan Vukomančić, country manager tvrtke za Hrvatsku, podrobnije nam je objasnio da tvrtka pruža usluge prihvata kartičnih plaćanja malim, srednjim i velikim poduzećima putem aplikacije Viva Wallet POS, najnaprednije kartične terminale i putem sofisticiranih pristupnika za plaćanja u online trgovinama u plug-in partnerstvu s globalnim platformama za e-trgovinu kao što su Shopify, WooCommerce i PrestaShop.

“Nudimo i specijalizirana rješenja za maloprodaju, marketplace i Viva Streaming s kojim možete jednostavno i brzo stvoriti online događaje od ulaznica u pretprodaji, izdavanja karata za trajekte, video streaming konferencija, glazbenih i sportskih događanja i još mnogo toga izvorno razvijenog u našoj ‘tvornici softvera’.

U Ujedinjenom Kraljevstvu smo jedna od certificiranih institucija za plaćanje legendarnih ‘Black Cabs’ taksi usluga, a tako i u Hrvatskoj sada imamo klijenta sličnih razmjera za naše tržište. Tu je i niz uglednih međunarodnih restorana u Francuskoj, Portugalu, Danskoj, UK-u, Italiji, a sada i kod nas, od kojih su neki s Michelinovim zvjezdicama, vrhunskih hotela, vinarija i proizvođača maslinovog ulja, privatnih bolnica te raznih pružatelja medicinskih i kozmetičkih usluga u našim županijama.

Tu su i trgovačke usluge koje su rapidno rasle od izbijanja Covida-19 kao što su dostava hrane i puno različitih podskupina u toj domeni koje zahtijevaju daljinsko plaćanje karticama ili terensku prodaju. Osim toga, Viva Wallet Payment Notification omogućava našim registriranim trgovcima inovativna eCommerce plaćanja, čak i ako nemaju web-trgovinu ili prisutnost na webu”, navodi Vukomančić.

Pomoću Viva Walleta korisnici prvi put mogu za svoju registriranu djelatnost otvoriti besplatan poslovni IBAN račun online u 15 minuta, bez odlaska u poslovnicu i bez naknada za održavanje računa i ugovorne obveze.

130

milijuna eura uprihodio je Viva Wallet u prošloj godini, dvostruko više nego 2020.

“Sve to uz povrat kartičnih naknada za prihvaćanje do nula posto, što je presedan kod nas jer taj modus operandi nema nijedna druga financijska institucija. Uz to prihvaćate plaćanja bilo gdje da se nalazite kroz vaš mobitel bez POS uređaja, čak i bez internetske veze. Pored već standardnih prihvata platnih kartica iz sustava VISA, MasterCard, Maestro i American Express, tu su i Apple Pay, PayPal, GooglePay, SamsungPay, Alipay, a u nekim državama i lokalne metode plaćanja kao što su BitPay u Austriji, EPS i giropay u 14 država, P24 i PayU u Poljskoj.

Uz virtualnu možete naručiti kod nas i najsigurniju Mastercard Viva Wallet Digital First debitnu karticu koja ne sadrži brojeve vidljive na kartici i stoga predstavlja novu budućnost u metodologiji izdavanja bankovnih kartica, a kao i kod softPOS prvi put viđeno u Hrvatskoj.

S Viva Wallet upravljate svojim novcem i podacima o prodaji u stvarnom vremenu čak i neradnim danima, što je opet novo kod nas jer su do sada tvrtke kod postojećih banaka morale čekati do prvog radnog dana u tjednu kako bi konsolidirali svoje transakcijsko poslovanje.

Smart Checkout za eShop i prihvaćanje plaćanja putem poveznice – sve je spojeno u jedan račun što niti jedna druga banka ili financijska institucija u ovom trenutku može ponuditi svojim poslovnim korisnicima u Hrvatskoj.

Iz godine u godinu u Hrvatskoj bilježimo veliki porast registracija poduzeća koja rade isključivo u turističkoj sezoni. To je zato što te tvrtke rade samo tijekom sezone od 3 do 4 mjeseca i s Viva Wallet platformom nemaju dodatnih troškova za njihovo poslovanje nakon završetka sezone.

Mogu se i kvantificirati vidljive uštede naših trgovaca od prošle do ovogodišnje turističke sezone kroz besplatni IBAN račun, bez troškova mjesečnog održavanja računa i fizičkih POS uređaja za one koji koriste tap on phone”, navodi.

Brzo širenje
U Hrvatskoj je Viva Wallet dobio licencu HNB-a 2020. kao jedina podružnica institucija za elektronički novac iz drugih država članica i država potpisnica Ugovora o Europskome gospodarskom prostoru koje mogu poslovati u RH.

“Razlozi za brzo širenje na domaće hrvatsko tržište uključuju pristup i registraciju bez kompliciranog ugovora jer vjerujemo u naš proizvod i znamo da ne moramo ‘zarobiti’ svoje klijente. Naknade možemo podmiriti brzo što znači da odmah imate pristup sredstvima.

Primjećujemo i dobar odaziv u našem naprednom ‘Smart Checkout’ eCommerce rješenju koje reduktivno smanjuje napuštanje stranice s košaricom od kupaca s dokazanim povećanjem konverzije plaćanja u prosjeku za više od 20 posto. Nudimo i raznolike softverske alate za izvješćivanje koji omogućuju da steknete bolji uvid u trendove i metrike vaših prodajnih transakcija.

Kroz inovacije kao što je ‘tap on phone’ pomažemo također velikim trgovcima da povećaju i unaprijede svoje poslovanje kroz beskontaktna i PIN plaćanja, a sve to je potkrijepljeno s naprednom zaštitom od registracije do svake transakcije 24-7”, pojašnjava Vukomančić.

Viva Wallet trenutno zapošljava preko 600 zaposlenika uz još 350 novih otvorenih radnih mjesta diljem Europe. Iako se definiraju kao neobanka, također su tehnološka tvrtka, pa Vukomančić kaže da je inženjering “u njihovoj DNK”.

Najčešći profili poslova su trenutno u IT-u, prodaji, računovodstvu, AML-CFT usklađenosti i marketingu. U 2020. prihod tvrtke porastao je 29% na 44 milijuna eura, dok se 2021. godine gotovo utrostručio na oko 130 milijuna eura. “Najnovije strateško ulaganje JPMorgan Chase s Viva Walletom za stjecanje vlasničkog udjela od približno 48,59 posto treba osnažiti novi rast i nove inovacije u plaćanju usmjerene na europska poduzeća.

Nedavna globalna promjena u očekivanjima kupaca pokrenuta i s koronavirusom utjecala je u velikom omjeru i na iskustva digitalnog potrošača u Hrvatskoj, i to kod njih sada dramatično preoblikuje očekivanja u budućim bankarskim interakcijama.

Izazovi s kojima se tipične banke danas suočavaju dovele su do otvaranja ne-banaka, ali i mnogo novih fintech startupova koji koriste vrhunsku tehnologiju i – kako to vodeći analitičar definiraju – da se ‘danas te banke osjećaju analogno u sve više digitalnom svijetu’.

Stručnjaci iz industrije također su prognozirali da će ne(o)banke ustupiti klijente i dio novčanika bankama, a da će klijenti ponovno otkriti prednosti kupovine na jednom mjestu kod velikih banaka.

S našim partnerstvom s JPMorgan Chase već sad unapređujemo ovu tezu jer se interes ljudi pomiče prema jednom velikom davatelju financijskih usluga koji može zadovoljiti potrebe biznisa svih veličina kroz vrhunska fintech rješenja koja izlaze iz naše ‘tvornice softvera’, čime će se dodatno poboljšati i ubrzati tehnološka sposobnost naše Neobanke”, pojašnjava Vukomančić.

U strategiji uspostavljanja ključnih europskih tehnoloških centara prošle godine, Viva Wallet akvizirao je 33,5 posto udjela u poljskoj tvrtki N7 Mobile specijaliziranoj za razvoj softverskih programa i hibridne tehnologije što je, kaže naš sugovornik, “u skladu s vizijom da postanu najpouzdanija i najinovativnija fintech neobanka u Europi”. Dodaje kako u svakoj zemlji u kojoj posluju razvijaju blisku suradnju s lokalnom mrežom neovisnih dobavljača softvera ISV Partner Program.

Komentirajte prvi

New Report

Close