Tražite financiranje poduzetničke investicije? Evo kako do realizacije kredita uz fiksnu kamatu od 0,40%

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2023. u 10:00
FOTO: Pixabay/Ilustracija

Kamate nikada nisu bile više, no za investicije su praktički zanemarive.

Bez investicija vrlo je teško ostvariti rast i razvoj poslovnog modela. Kako se privatni sektor intenzivno priprema za novi investicijski val, sa direktoricom tvrtke 3D Poslovne financije Vesnom Jurković i voditeljicom poslovnih odnosa Ivanom Vučemilović razgovarali smo o trenutačnim programima financiranja investicija, pripremi projekata iz financijske perspektive te o uvjetima koje je potrebno zadovoljiti. Tvrtka 3D Poslovne financije u svojstvu konzultanata pomaže poduzetnicima u pripremi projekata te ih vodi kroz zahtjevni proces financiranja.

Kakvi su danas redovni uvjeti ako poduzetnik želi investirati i uključiti banku u financiranje? Kako vi ostvarujete kamate za investicijske projekte od čak 0,40% fiksno godišnje?

Vesna Jurković: Komercijalne banke danas financiraju investicije na duže rokove, najčešće do 10 godina, s kamatama koje nerijetko dostižu 5,50%, te su ujedno i varijabilne. Svakako, poduzetnik treba računati da ima i vlastito učešće za tu investiciju, a zadovoljavajuće je 25% od vrijednosti ukupne investicije.

Usporedno s time, zapravo se nalazimo u razdoblju do sada najpovoljnijih mogućnosti financiranja investicijskog poduhvata, odnosno ulaganja u osnovna sredstva poput nabave novih strojeva, vozila, proširenja postojećih proizvodnih i poslovnih kapaciteta, ulaganja u digitalna rješenja i slično. Posložimo li na ispravan način poduzetnički projekt dolazimo do financiranja sa fiksnim kamatama i to od 0,40% sa rokovima do 15 godina, a smanjujemo i učešće na svega 15% vrijednosti investicije. Obzirom da se unazad dvije godine hrvatsko kao i svjetsko gospodarstvo našlo u neprilikama i zastojima, koji su u ovom trenutku velikim dijelom eliminirani, unatoč rastu kamatnih stopa i nepovoljnijim uvjetima kreditiranja, hrvatski poduzetnici nalaze se u investicijskom ciklusu te potražnja za investicijskim kreditima nije značajno usporena.

Vesna Jurković

Koji su to točno programi za financiranje investicija na tržištu?

Ivana Vučemilović: Na tržištu je dostupno više programa, kako putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), tako i putem komercijalnih banaka, od kojih ćemo spomenuti najatraktivnije, i to:

  1. Investicijski krediti iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti do iznosa 1.000.000 EUR

Poduzetnici koji mogu koristiti izravne kredite iz tog programa su: početnici (do 3 godine poslovanja), mladi poduzetnici (do 40 godina starosti), poduzeća kojima upravlja žena, poduzetnici koji ulažu na posebna područja RH i poduzetnici koji ulažu u projekte sa značajnijim udjelom istraživanja, razvoja i inovacija.

Glavne karakteristike za uzeti u obzir jesu: struktura financiranja koja može sadržavati u ukupnoj vrijednosti projekta maksimalno 30% obrtnih sredstava, dok preostali dio treba nositi obilježje osnovnog sredstva. Također, uvijek je potrebno osigurati vlastito učešće u projektu, koje je unutar ovog programa propisano minimalnim iznosom od 15%. Za kreditiranje takvih projekata uspjeli smo postići kamate i to od 0,40% posto fiksne godišnje. Kao i izostanak naknade za obradu zahtjeva, a na rok otplate do 15 godina, u koji je uključena i mogućnost korištenja počeka u trajanju do 3 godine. Posljednji primjer je kupnja hale za proizvodnju namještaja u okolici Grada Splita – potpomognuto područja ulaganja.

Ivana Vučemilović

Primjer realizirane investicije:

Iznos kupoprodaje: 600.000 EUR
Vlastito učešće: 95.000 EUR
Kredit: 505.000 EUR
Kamatna stopa: 0,40%
Rok otplate: 15 godina
Poček: 12 mjeseci
Godišnja kamata u prvoj godini počeka: 2.020 EUR (mjesečno 168 EUR)
Godišnja rata u prvoj godini otplate: 38.019 EUR (mjesečno 3.168 EUR)
Godišnja kamata u prvoj godini otplate: 1.948 EUR (mjesečno 162 EUR)

  1. Investicijski program za Investicije privatnog sektora

Prihvatljivi korisnici ovog kredita su svi poduzetnici. Najviši iznos ovog investicijskog kredita za firme nije ograničen, već ovisi o specifičnostima i kreditnoj sposobnosti korisnika kredita i/ili projekta u kojeg ulaže, zatim namjeni i strukturi ulaganja. Ovdje je kreditiranje moguće sa nešto većim sudjelovanjem, odnosno 25% vlastitog učešća investitora. Omjer kreditiranja osnovnih i obrtnih sredstava je 70:30 unutar investicija sa rokom do 14 godina i kamatom koja se može sniziti kombiniranjem raspoloživih jamstava i subvencija i do 0,80%.

  1. Investicijski krediti putem komercijalnih banaka

Prilikom financiranja investicija putem komercijalnih banaka, iznosi financiranja investicija nemaju ograničenje, već ovise o strukturi same investicije. Dio kredita koji se može koristiti za financiranje obrtnih sredstava potrebnih za provedbu investicije najčešće iznosi 25-30%. Kao dokaz ozbiljnosti poduzetnika, pravilo banke će uglavnom nalagati 25% postotno sudjelovanje investitora vlastitim učešćem u investiciji.

Traže li banke kolaterale u financiranju investicija?

Vesna Jurković: Banke za svoj plasman zahtijevaju materijalno pokriće zalogom na nekretnini ili pokretninama u slučaju kupoprodaje. U slučaju da se radi o financiranju gradnje nekretnina, banka će procijeniti buduću vrijednost temeljem postojećeg zemljišta, projektne dokumentacije i troškovnika. Takav ugovor s bankom čini atraktivnim činjenica da se ne traže zamjenske nekretnine koje bi služile kao materijalno pokriće za kredit.

Kolateral za investiciju treba uvijek biti prisutan, no nije više takva zapreka poduzetnicima, a obzirom da imaju na raspolaganju u kombinaciji i jamstva, a što nije bio slučaj oduvijek. Također, sve češće radimo projekte na bazi tzv. buduće vrijednosti projekta, a koja se suvereno uzima u obzir kod financiranja.

Kako poduzetnik zna zadovoljava li uvjete financiranja investicija?

Ivana Vučemilović: Prilikom promatranja investicije potrebno je imati na umu zadovoljenje tri ključne osi financiranja:

  1. Materijalno pokriće zalogom na nekretninama ili pokretninama, ili odabir jamstvenog programa u koji se određena investicija može uklopiti (Hamag jamstva, Innovfin, digitalizacija i inovacije, izvoznici i druga jamstva) za koje je potrebno dobro poznavanje uvjeta i kriterija odobravanja istih na tržištu
  2. Zadovoljavajuća kreditna sposobnost koja će biti projicirana modelima i pokazateljima financijske analize trenutnog (povijesnog) i budućeg poslovanja a obzirom na efekt koji će polučiti investicija, a koja se dokazuje izrađenim poslovnim planovima ili investicijskim studijama
  3. Zadovoljavajući uvjet traženog vlastitog učešća, koji najčešće iznosi ¼ ukupne investicije, a koji je moguće ovisno o izabranom programu ispuniti u obliku prethodnog ili naknadnog vlastitog učešća, uloga u osnovnim sredstvima, vlastitom pozajmicom vlasnika, ili drugačije.

Izuzev spomenutog što bi istaknuli kao izrazito povoljno financiranje za poduzetnike na financijskom tržištu

Vesna Jurković: Još kratko su raspoloživa financiranja obrtnih sredstava sa fiksnom kamatom od 2,50% (umanjeno za eventualnu subvenciju od 0,8%), no samo za poduzetnike koji rade više od 1,35 MEUR poslovnih prihoda u prosjeku posljednje tri godine. Ovo financiranje je raspoloživo do kraja ove godine, no obzirom na trajanje obrade savjetujemo da se za isto radi prijava najkasnije do kraja srpnja, 2023. Prijava i planiranje je kompleksno no za sada smo uspjeli desecima poduzetnika osigurati neometano funkcioniranje operativnog ciklusa sa fiksnim kamatama, na što smo izrazito ponosni.

Svi zainteresirani mogu se javiti u tvrtku 3D Poslovne financije d.o.o.
info@3dposlovne-financije.hr
+385 1 8008 076

Komentirajte prvi

New Report

Close