‘Uočio sam da je infrastruktura u Hrvatskoj istrošena i zanemarena pa sam se bacio na posao’

Autor: Ivan Tominac , 28. lipanj 2022. u 07:12
Marko Dodić, lanjski pobjednik u kategoriji Financijaš/R. Anić/PIXSELL

Marko Dodić osmislio je Tectus, prvu crowdfunding platformu za infrastrukturu.

Kategorija Financijaš pokrenuta je u suradnji s AZ mirovinskim fondom, a iz generacije u generaciju okuplja mlade koji svojim projektima, s naglaskom na financijsku pismenost, razbijaju predrasude o tome kako je učenje o financijama dosadno.

Jedan od njih je i Marko Dodić. Marko je bio dijelom natjecanja 2021. godine, kada je njegov projekt Tectus bio i pobjednički u kategoriji Financijaš.

Kako nam govori u početku, odlučio se prijaviti na projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj zato što je htio pokazati drugima da se bilo koji problem može vrlo lako riješiti ako razmišljamo malo drugačije.

Bio je motiviran tada aktualnim potresom te mu je bilo žao da arhitektura koja je dio naše povijesti i budućnosti propada. Da, upravo to je povezao s financijskom pismenosti i oformio vlastitu ideju koju je došao i predstaviti.

”Uočio sam da je infrastruktura u Hrvatskoj istrošena i zanemarena pa sam se bacio na posao i odlučio da bilo tko može biti dio pozitivne promjene. Osim povijesti arhitekture, infrastruktura koja je oštećena predstavljala je veliku opasnost za našu sigurnost”, rekao nam je Marko Dodić, koji je tada nastupio kao student Međunarodnog poslovanja fakulteta RIT Croatia te se tako upisao kao jedan od pobjednika kategorije Financijaš.

Tectus je, kako objašnjava, bio zamišljen kao prva crowdfunding platforma za infrastrukturu u Hrvatskoj. Tako bi bilo koja osoba koja želi uložiti u obnovu neke zgrade to i mogla.

”Tectus bi tu zgradu otkupio, preuredio te stavio u najam ili prodao. Svake godine bi se ulagači isplaćivali od tog najma ili prodaje te bi njihova inicijalna investicija porasla za određeni postotak. Na taj način Tectus bih mogao konkurirati fondovima poput S&P 500, a gradovi bi bili sigurni i obnovljeni na vrijeme”, objašnjava Dodić.

Svima koji se žele prijaviti na projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj, Dodić preporučuju da dobro razrade svoju ideju, ali i istraže samo konkurenciju.

”Neka krenu na vrijeme i neka se potrude oko istraživanja tržišta i financiranja ideje. To svi gledaju. Vjerujem da svatko tko se vidi u financijskom sektoru treba sebi dati priliku i napraviti projekt za kategoriju Financijaš. Trebaju dati sebi priliku da naprave nešto drugačije i da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti”, zaključio je Marko Dodić

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close