Neke banke više ne ugovaraju kredite u kunama

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2022. u 08:59
Foto: Davor Puklavec/24sata

Ocjenjuje se da ih nema smisla sada nuditi ni podizati kada će ionako uskoro uslijediti konverzija, uz poznati tečaj, oko kojeg su oscilacije sada minimalne.

Neke banke su s početkom kolovoza počele izbacivati iz ponude kredite u kunama budući da uvodimo euro s 1. siječnja 2023. godine.

Ako se ponegdje i budu odobravali, to bi trebale biti iste ili slične kamatne stope kao za europske, dok što se tiče postojećih kunskih kredita oni idu svojim tokom, normalno se otplaćuju u kunama, te nema obveze dvojnog iskazivanja iznosa rata u ovom prijelaznom periodu, osim ako ne dođe do neke promjene po kreditu ili ako klijent sam ne zatraži uvid u to kolike bi mu bile rate u eurima, piše Novi list.

Ocjenjuje se da ih nema smisla sada nuditi ni podizati kada će ionako uskoro uslijediti konverzija, uz poznati tečaj, oko kojeg su oscilacije sada minimalne.

Dva tjedna prije uvođenja eura građani koji otplaćuju kunske kredite dobit će otplatni plan u eurima, kako bi imali uvid uoči konverzije. Naravno, s 1. siječnja sve prelazi u euro, i kunski, i kunski uz valutnu klauzulu, te svi postaju krediti u eurima, preračunato po fiksnom konverzijskom tečaju 7,5345.

Četiri banke prestaju ugovarati kredite u kunama

Iz Addiko banke su potvrdili za Novi list da su s obzirom na nadolazeću konverziju kamatne stope za nove kunske i euro kredite već izjednačene, a s početkom kolovoza u potpunosti prestaju ugovarati nove kredite u kunama krediti više se gotovo neće odobravati, a neke banke će ih upravo danas izbaciti iz ponude.

“S 5. rujna banka će biti u cijelosti usklađena s odredbom dvojnog iskazivanja cijena na svim svojim kanalima. Banka već sada postupno implementira dvojno iskazivanje u svoje poslovanje, pa su tako iznosi na bankomatima već dvojno iskazani, kao i cjenik usluga”, kažu u Addiko.

Iz OTP banke su također potvrdili da od 1. kolovoza, dakle od danas, više u ponudi neće imati stambene i hipotekarne kredite u kunama, a u drugoj polovini kolovoza ukidaju i gotovinske kredite u kunama. OTP već duže vrijeme ima izjednačene kamatne stope za kredite u kunama i uz valutnu klauzulu u eurima.

I iz Zagrebačke banke, najveće u Hrvatskoj, potvrdili su da s obzirom na uvođenje eura, Zaba od početka kolovoza u ponudi ima samo kredite vezane uz valutnu klauzulu u eurima.

Erste banka kaže da, osim kod prekoračenja po računu te kredita za refinanciranje prekoračenja po računu, od 1. kolovoza, ni oni u ponudi nemaju kredite u kunama. Kamate na kunske i kredite s valutnom klauzulom u euru izjednačili su pak još 1. listopada 2020.

Kada je riječ o postojećim kreditima u kunama, već ranije je Erste dala tumačenje da obveze dvojnog iskazivanja nema, a sada su poslali i dopunu prema kojoj će banka, u skladu sa Zakonom o uvođenju eura, u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena (od 5. rujna ove godine do 1. siječnja 2024.) dvojno iskazivati ukupan iznos kredita i iznos obroka ili anuiteta “prilikom kreiranja novog otplatnog plana, primjerice ako dođe do neke promjene po kreditu, ili u slučaju izdavanja postojećeg otplatnog plana na osobni zahtjev klijenta u poslovnici, odnosno pri izdavanju otplatnog plana u skladu sa zakonskim obvezama banke”.

Komentirajte prvi

New Report

Close