‘Negativni rizici mogli bi nas gurnuti u stagflaciju’

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2022. u 21:59
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Za sada ostajemo razmjerno pozitivni i projiciramo stopu rasta od 1,8% s naglašenim negativnim rizicima koji bi u slučaju materijalizacije Hrvatsku gurnule prema stagnaciji gospodarske aktivnosti

Nastavak rata u Ukrajini, energetska kriza, inflatorni pritisci diljem Europe i pad raspoloživog dohotka neki su od nepovoljnih čimbenika s kojima ćemo dočekati izrazito izazovnu 2023. godinu. Štoviše, prema očekivanjima Euro područje će već na prijelazu u novu godinu zakoračiti u recesiju, a njena jačina i dubina uvelike će odrediti ekonomske izglede Hrvatske. Za sada ostajemo razmjerno pozitivni i projiciramo stopu rasta od 1,8% s naglašenim negativnim rizicima koji bi u slučaju materijalizacije Hrvatsku gurnule prema stagnaciji gospodarske aktivnosti. Tako u novim RBA Analizama direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja u Raiffeisenu Zrinka Živković Matijević podcrtava najveće prijetnje u godini pred nama.

”Percepcija inflacije ostaje visoka što izravno utječe na raspoloženje i optimizam potrošača koji se zadržava na razmjerno niskim razinama, a koji se polako počinju materijalizirati. Prvi znakovi usporavanja gospodarstva primjetni su u najnovijim visokofrekventnim pokazateljima za rujan, a s približavanjem kraja godine oni bi trebali biti i sve izraženiji. Čak i u takvom scenariju očekujemo da će realna stopa rasta BDP-a u 2022. iznositi visokih 5,8%”, stoji u analizi.

Komentirajte prvi

New Report

Close