Nakon propasti Credit Suissea, šef Saudijske nacionalne banke dao ostavku

Autor: Ana Blašković , 28. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Reuters

Propast švicarskog kreditora donijela je oko milijardu dolara gubitka SNB-u.

Čelnik Saudijske nacionalne banke Ammar Alkhudairy (SNB) podnio je ostavku nakon što je najveći tamošnji zajmodavac došao u središte pozornosti tijekom potresa u švicarskom Credit Suisseu koji je u konačnici morao hitno biti prodan UBS-u. Kao razloge ostavke naveo je osobne razloge. Izvršni direktor Saeed Ghamdi zamijenit će Alkuhuidairyja na mjestu predsjednika, dok Talal Al-Khereiji postaje vršitelj dužnosti izvršnog direktora, prenosi Financial Times priopćenje banke u ponedjeljak.

Nakon mjeseci problematičnih vijesti koje su stizale iz Credit Suissea, u televizijskom intervjuu ranije ovog mjeseca Alkhudairy je rekao da Saudijska nacionalna banka više neće pružati Credit Suisseu nikakvu financijsku pomoć. Objasnio je da bi kupnja više dionica pogurala udio SNB-a iznad praga od 10 posto i izazvala “regulatorni problem”. SNB je 9,9 posto udjela u Credit Suisseu stekao prošle godine.

Selektivan ‘sluh’

Premda su opservacije Alkhudairyja bile točne i odražavale politiku banke kojoj je na čelu, tržišta su tek selektivno čula da banka u problemima ne može računati na jedan od najvećih dioničara nakon čega se strmoglavila cijena dionice. “Pitanje predsjednikove izjave nije prošlo nezapaženo među višim donositeljima odluka”, rekao je jedan bankar sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji. Regionalni bankari u razgovoru za britanski dnevnik kritizirali su Alkudairyjev istup rekavši da je njime privukao pretjeranu pozornost na Saudijsku nacionalnu banku te širu ekonomsku agendu kraljevstva. U vlasničkoj strukturi SNB-a glavni dioničar je suvereni Javni investicijski fond koji provodi program reformi saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana. “Nije bila dobra ideja ići na televiziju usred bankarske krize. Nije postojao pozitivan ishod”, rekao je jedan bankar iz Dubaija FT-u.

Alkhudairy ima dugogodišnju karijeru. Iskusni je bankar koji je nekoć vodio podružnice Goldman Sachsa i Morgan Stanleya u Saudijskoj Arabiji. SNB, nastao spajanjem Financijske grupe Samba i Nacionalne komercijalne banke 2021., ima udio od oko 30 posto bankarskog tržišta u zemlji.

Premda je spašena ulaskom pod kišobran UBS-a, preuzimanje Credit Suissea donijelo je oko milijardu dolara gubitka SNB-u. Budući da to ulaganje čini manje od dva posto investicijskog portfelja gubitak će imati marginalan utjecaj na profitabilnost. Istovremeno, spašavanje je izazvalo kontroverze i donijelo buru na tržišta jer su isplaćeni dioničari banke, dok su obveznice (koje su trebale imati prednost pri naplati) poništene. U aranžmanu u kojem su posredovale švicarske vlast, tamošnje regulatorno tijelo branilo je dogovor, a ljudi bliski Švicarskoj narodnoj banci nijekali su pritisak na kompenzaciju dioničarima.

Rastuća moć

Utjecajni britanski poslovni medij pocrtava da utjecaj Alkudairyjevih komentara na cijenu dionice posrnulog švicarskog kreditora održava rastuću financijsku moć tog kraljevstva. “Ovo je prvi put da je predsjednik Saudijske banke pomaknuo globalna tržišta”, rekao je jedan tamošnji analitičar. Zajedno s ostalim zaljevskim državama bogatima naftom i Saudijska Arabija zauzela je aktivistički pristup inozemnim ulaganjima kroz uravnotežile ulaganja u imovinu s dugoročnim povratima te s rastućom diverzifikacijom domaćeg gospodarstva. Saudijska Arabija, kao i druge naftom bogate zaljevske države, ima aktivan pristup inozemnim ulaganjima jer ona uravnotežuju investicije u imovinu koja može donijeti dugoročne povrate s rastućim fokusom na napore u diverzifikaciji lokalnih gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close