Marić o novom hrvatskom zaduženju: Ne pamtim ovo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2020. u 15:53
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Interes investicijske zajednice bio je izniman: bilo je više od 400 potencijalnih ulagatelja, čemu su dodatno doprinijeli ulagatelji koji ulažu isključivo u vrijednosne papire investicijskog kreditnog rejtinga. 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak da je novo izdanje euroobveznice polučilo velik interes investitora te da su oni prepoznali hrvatske uspjehe u potvrdi investicijskog kreditnog rejtinga, približavanju eurozoni i borbi protiv koronavirusa.

Marić je istaknuo velik interes ulagača za novu obveznicu, 4,2 puta veći od izdanja, odnosno 8,4 milijarde eura.

“Ne pamtim tako velik interes kvalitetnih investitora diljem svijeta”, rekao je Marić.

To znači, ako je rekao, da je “nekoliko velikih i važnih kuća prepoznalo što se napravilo i što se radi u Hrvatskoj” te da je “naš imidž potvrđen u međunarodnim financijskim krugovima”.

Investitori su prema njegovim riječima vrednovali potvrđivanje hrvatskog investicijskog rejtinga, napredak u procesu uvođenja eura i učinkovitost u borbi protiv covida.

Najavio je da će novom euroobveznicom biti refinancirana dolarska obveznica izdana prije deset godina, koja dospijeva 10. srpnja te se njezina kamata od 6,6 posto zamjenjuje s 1,5 posto, pa je riječ o značajnoj uštedi.

Ministarstvo financija izdalo je u srijedu na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto te ostvareni prinos od 1,643 posto, objavilo je u četvrtak to ministarstvo.

Zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan”.

Transakcija je najavljena u utorak, 9. lipnja, nakon čega je Ministarstvo financija održalo globalnu telekonferenciju za ulagatelje kako bi na taj način pripremilo što šire tržište za transakciju koja se održala 10. lipnja s početkom u jutarnjim satima.

Interes investicijske zajednice bio je izniman: bilo je više od 400 potencijalnih ulagatelja, čemu su dodatno doprinijeli ulagatelji koji ulažu isključivo u vrijednosne papire investicijskog kreditnog rejtinga.

Primici od novog izdanja iskoristit će se za refinanciranje euroobveznice iznosa 1,25 milijardi dolara, koja dospijeva u srpnju 2020., pri čemu će se ostvariti godišnja ušteda na kamatama od gotovo 360 milijuna kuna.

Preostali dio izdanja iskoristit će se za financiranje mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom Covid-19, kako je i predviđeno u izmjenama i dopunama državnog proračuna za ovu godinu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Narkomanska logika

Još nisam vidjela da se netko može ovako radovati novom zaduženju. A uvijek je izlika kao eto mala kamata i velik interes. A lova se pozajmljuje za krpanje rupa u proračunu. A za mjesec-dva kada dođe nova vlada opet u novi kredit. 30 godina od osamostaljenja Hrvatski ministri financija uvijek razvuku usta kada dobiju novi kredit. Ima li tome kraja?

New Report

Close