Još samo 65 dana do obrtnih sredstava za poduzetnike sa fiksnom kamatnom stopom od 0,5%, a onda ista ide u povijest!

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2022. u 08:47
Vesna Jurković, Foto: PR

Poslovna grupa 3D financije pomaže poduzetnicima u ostvarenju poslovnih i privatnih ciljeva.

Poslovni konzultanti ključni su partner poduzetnika. Osim što pomažu u financijskom aspektu biznisa svojom ekspertizom pomažu i vlasnicima u usmjeravanju tvrtke, stvaranju njene stabilnosti i razvoja. S Vesnom Jurković, osnivačicom i direktoricom poslovne grupe 3D financije, razgovarali smo o inovativnom modelu kojim poduzetnicima, osim u ostvarenju poslovnih ciljeva, pomažu u olakšavanju pronalaska optimalnih modela financiranja sa pristupom „ključ u ruke“.

Hoćete nam ukratko predstaviti tvrtke i njihov djelokrug rada?

Poslovnu Grupu 3D Financije čine tvrtke 3D Poslovne financije i 3D Privatne financije. Tvrtka 3D Poslovne financije bavi se poslovnim savjetovanjem za pravne osobe, dok se tvrtka 3D Privatne financije bavi kreditnim posredništvom za fizičke osobe s naglaskom na vlasnike tvrtki i obrta.

Financijsko savjetovanje i posredovanje za pravne osobe (tvrtke i obrti)

e. info@3dposlovne-financije.hr
t. +385 1 6609 695

Zašto ste fokusirani na vlasnike tvrtki i obrta?

Kao i u većini zemalja svijeta, sektor mikro, malih i srednjih poduzeća (SME) ima značajno najveći udio u broju poduzeća koji u Hrvatskoj iznosi 99,7% prema izvješću CEPOR 2020. godine. Upravo taj segment poduzetništva ključan je za rast i razvoj bilo kojeg gospodarskog eko sustava te nama predstavlja ciljnu skupinu klijenata.

Naš cilj je omogućiti što jednostavniji pristup financiranju poduzetnicima, a kako bi optimizirali njihovu održivost i rast. Nama je ključno komunicirati poduzetnicima postojanje povoljnih iznosa financiranja, poput onih koji u današnje doba nose izrazito niske troškove financiranja, te strukturirati transakcije (zahtjeve) prema bankama, a kako bi poduzetnik što lakše ostvario svoj cilj.

Zašto je bitno danas osigurati obrtna sredstva?

Obrtna sredstva poduzetnicima služe kako bi osigurali rast i razvoj svog poslovanja. Većinski se koriste namjenski, no postoje i zamjenske varijante zavisno od banke.

Kredit za obrtna sredstva često predstavlja i najčešći bankarski proizvod u posljednje vrijeme u segmentu poduzetništva, izuzev kredita za likvidnost (poput overdraft i revolving kredita). Kredite za obrtna sredstva poduzetnicima banke nude najčešće na rokove od 36 mjeseci, što je s aspekta rizika bankama najprihvatljivije, no s aspekta poduzetnika, takva ročnost kredita često „blokira“ poduzetnika u drugim aktivnostima (investicije, daljnja zaduživanja), a obzirom da značajno „oštećuje“ otplatni potencijal (opterećenje na operativnu dobit).

Kako bi poduzetnici mogli nastaviti funkcionirati neometano ta ročnost bi se svakako trebala maksimalno razvući (pri tome ciljamo na rokove od 5 godina), naravno bez uključenog kolaterala, već sa odgovarajućim jamstvenim programom.

Zašto je naglasak na brzoj reakciji „samo 65 dana do sredstava sa kamatom od 0,5%“?

Danas je na financijskom tržištu prisutan posljednji subvencionirani proizvod koji predstavlja obrtna sredstva sa fiksnom kamatom od 0,50%, te rokom korištenja do 12 mjeseci i otplatom do 60 mjeseci. Nažalost, isti traje sve do 31.12.2022. a što predstavlja zadnji datum potpisa ugovora o kreditu. Znači isti predstavlja poziv na posljednji vlak za obrtna sredstva sa fiksnom kamatnom stopom u ovom postotku. Tržište komercijalnih banaka danas kotira iste od 3,0% -7,0%, te nema naznake ponovnog pada kamatnih stopa.

Tko je kandidat za taj program?

  • Oni poduzetnici koji su u protekle 3 financijske godine ostvarili prosječno minimalno 10.000.000,00 HRK poslovnih prihoda
  • Oni koji su na izravan ili neizravan način bili pogođeni krizom u Ukrajini (povećanje troška energenata, problem u opskrbi sirovinama, povećanje ulaznih cijena sirovina i materijala i sl.)
  • Oni koji imaju otplatni potencijal ili budući otplatni potencijal (ugovoreni poslovi)
  • Oni koji nemaju prošlost stečajeva, te su uredni u otplati postojećih obveza

Minimalan iznos obrtnih sredstava je 200.000,00 EUR, te nije potrebno materijalno pokriće za takve plasmane, no potrebna je brza reakcija kako bi se stigli na isti program i prijaviti, a obzirom na kratak rok programa (do 31.12.2022.).

Primjer kredita po navedenom programu:

Na što poduzetnik treba pripaziti kod realizacije kredita za obrtna sredstva?

Prvenstveno se treba voditi računa o ročnosti samog kredita (trajanju kredita), obzirom da svi krediti čija je ročnost veća od 12 mjeseci direktno utječu na otplatni potencijal tvrtke. To znači ukoliko tvrtka realizira kredit za obrtna sredstva sa trajanjem od 2 ili 3 godine treba biti svjesna da će tako kratki rokovi značajno istu onesposobiti za bilo kakvo drugo zaduživanje, poput ulaska u investicijski ciklus, a i možebitno za samu dopunu likvidnosti.

Danas, kod većine komercijalnih banaka, postoje financijski instrumenti poput jamstava, koji omogućuju poduzetnicima da kredite realiziraju i na dulje rokove. Optimalan rok otplate za obrtna sredstva je 5 godina. Jamstva predstavljaju zamjenu za klasične kolaterale poput nekretnina. Slijedom navedenog, a kako bi se formirala optimalna transakcija (zahtjev za kredit) bitno je ispregovarati što dulje rokove.

Što očekujemo od troška financiranja u idućem razdoblju?

Nalazimo se u dobu izuzetno visokih tržišnih turbulencija koje direktno utječu na poslovne modele poduzetnika, poput pandemije i krize uzrokovane agresijom na Ukrajinu, te visoke inflacije. S jedne strane novac gubi vrijednost (inflacija je zabilježena preko 12 %), dok s druge strane aktivne kamatne stope rastu. Dugi niz godina smo navikli na nisku cijenu novca, no već sada smo svi svjesni da se to razdoblje neće tako brzo vratiti.

Kako točno pomažete poduzetnicima u ostvarenju poslovnih ciljeva?

Financijski stručnjaci iz tvrtke 3D Poslovne financije pomažu tvrtkama financijskim konzaltingom, uvođenjem kontroling funkcije u tvrtku, izradi investicijskih studija, financijskim modeliranjem prema potrebama, procjenama vrijednosti pravnih osoba i projekata te asistencijom u procesu financiranja s naglaskom na mikro, male i srednje poduzetnike. Ekspertni smo poznavatelji svih vrsta kreditnih proizvoda za poduzetnike, i financiranja obrtnih sredstava, te investicija. Osim s poslovnim bankama surađujemo i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG BICRO. Vjerujemo da ne postoji ona jedna prava banka koja sa svojom lepezom proizvoda i usluga može opslužiti svakog klijenta, upravo zato surađujemo sa svim dionicima financijskog tržišta. Kombiniramo sve raspoložive financijske instrumente i bankarske proizvode, a kako bi pronašli, za svakog ponaosob, ono “jedinstveno pravo rješenje” koje u konačnici stvara dodanu vrijednost za klijenta.

Svi zainteresirani mogu se javiti na sljedeće kontakte:

Financijsko savjetovanje i posredovanje za pravne osobe (tvrtke i obrti)

  1. info@3dposlovne-financije.hr
  2. +385 1 6609 695

 

Komentirajte prvi

New Report

Close