Frizerski show ipak nema pravo na obračun nižeg PDV-a

Autor: Marija Brnić , 26. travanj 2022. u 21:59
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Drugim riječima, prilika je tada propuštena pa će Hairstyle morati čekati neku drugu.

Hairstyle News Festival ne ulazi u skupinu događanja na koje se može primjenjivati niža stopa PDV-a od 5%, koju je u okviru mjera ublažavanja inflatornih pritisaka od 1. travnja uvela Vlada. Takav odgovor iz Porezne uprave stigao je HUP-u, kojemu su se obratili organizatori ovog međunarodnog događanja, pozivajući se na činjenicu da je u Vladinoj prezentaciji mjera za ovu kategoriju navedeno da će se manji PDV naplaćivati za koncerte, kulturna, sportska i ostala događanja.

Međutim, u pravilnicima uoči stupanja izmjena zakona na snagu nije bilo “ostalih” događanja i ostalo je nejasno ulazi li i ovaj frizerski show u kategoriju za niži PDV, budući da je riječ i događanju event-industrije koji se tijekom dvije godine koronavirusa nije mogao organizirati. Denis Vidović, direktor Festivala, obratio se Ministarstvu kulture koje je, premda i ima umjetnički dio programa, utvrdilo da nije riječ o kulturnom događaju, no, može se iščitati iz odgovora Porezne uprave, događaj se ne uklapa ni u jednu skupinu koja može koristiti obračun nižeg PDV-a na cijenu ulaznica.

Iako u mnogim zemljama EU slična događanja i inače imaju blaži porezni tretman, naši su poreznici utvrdili da je i za zakonske izmjene i pravilnik u kojem je definiran obuhvat za primjenu niže stope PDV-a – provedena javna rasprava. Drugim riječima, prilika je tada propuštena pa će Hairstyle morati čekati neku drugu.

Komentirajte prvi

New Report

Close