Evo kada ove godine možete očekivati povrat poreza

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2023. u 08:12
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete.

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2022. godinu biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine. Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja, poručuju iz Porezne uprave.

Porezne prijave mogu se podnijeti putem sustava ePorezna, mobilne aplikacije mPorezna, tokena Internet bankarstva ili bilo koje vjerodajnice sustava NIAS minimalne razine 3 prijave ili pak nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu/boravištu, prenosi Dnevnik.hr.

Godišnju poreznu prijavu treba podnijeti:

  • porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti (obrt, slobodna zanimanja, poljoprivreda i šumarstvo, proizvodnja električne energije i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga)
  • porezni obveznik – rezident za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi
  •  godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak.

Prijava se podnosi na DOH obrascu.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close