Cijena zlata dosegla rekord, rast bi se mogao nastaviti

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2024. u 09:02
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Cijene zlata obično su u obrnutom odnosu s kamatnim stopama.

Uspon zlata se nastavlja s cijenama koje su u četvrtak dosegnule najvišu razinu svih vremena – i ima prostora za daljnji rast jer središnje banke nastavljaju kupovati poluge u rekordnim količinama.

Cijene bi mogle porasti na 2300 dolara po unci u drugoj polovici 2024., posebno u pozadini očekivanja da bi američka središnja banka mogla smanjiti stope u drugoj polovici 2024., rekao je za CNBC Aakash Doshi, Citijev voditelj istraživanja roba u Sjevernoj Americi. Trenutno se trguje zlatom na 2203 dolara, piše SEEbiz.

Cijene zlata obično su u obrnutom odnosu s kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u usporedbi s imovinom s fiksnim prihodom kao što su obveznice, koje bi donosile slabije povrate u okruženju s niskim kamatama.

Macquarie je također predvidio da će cijene zlata doseći nove visoke razine u drugoj polovici godine. Iako priznaju da je fizička kupnja zlata podigla cijene, Macquarie’sovi stratezi pripisali su nedavni skok cijena od 100 dolara “značajnoj budućoj kupnji” u svojoj bilješci od 7. ožujka.

“Središnje banke, koje su kupile povijesne razine zlata u posljednje dvije godine, nastavljaju biti snažni kupci i u 2024.”, rekao je Shaokai Fan, Globalni voditelj središnjih banaka Svjetskog vijeća za zlato.

Ove su kupnje ojačale cijene zlata unatoč visokim kamatama i jakom dolaru, rekli su promatrači tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close