Aircash briljirao, Hrvatskoj tech sceni treća pozicija u Srednjoj Europi

Autor: Josipa Ban , 28. studeni 2022. u 13:10
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

50 Najviše brzorastućih u Poljskoj i Češkoj, naše snage brani čak 12 tvrtki.

Da je domaća tehnološka scena u uzletu najbolje svjedoči Deloitteova rang lista 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe. Ove je godina na listu plasirano čak 12 domaćih tvrtki. Plasman u glavnoj kategoriji “Technology Fast 50” osiguralo je osam kompanija, a njih četiri u kategoriji “Companies to Watch”, odnosno one na koje treba obratiti pozornost. Hrvatska je tako zauzela visoko treće mjesto među zemljama Srednje Europe po broju uvrštenih. Bolje od nas su jedino Poljska čijih je 17 kompanija među 50 najbrže rastućih te Češka s 13.

Prosječna stopa rasta u ovom, 23. izdanju Deloitteovog natječaja iznosi čak 2351 posto što ga čini najkonkurentnijim u povijesti inicijative.

Eksplozija fintecha

Činjenica da su hrvatske kompanije, u tako konkurentnom okruženju, uspjele ostvariti iznimno dobre rezultate dovoljno govori o propulzivnosti i potencijalu domaće tech scene. Najbolje se plasirao Aircash koji je s rastom od 5998 posto završio na četvrtom mjestu liste. Riječ je o fintech tvrtki koju je 2015. osnovao Hrvoje Ćosić, a koja je razvila prvi hrvatski digitalni novčanik, a koji koristi nešto više od pola milijuna ljudi. Uz njih na listu su Devot Solutions (19. mjesto), Netgen (28. mjesto), Uprise (35. mjesto), CircuitMess (40. mjesto), Amplifico, odnosno Parklio (41. mjesto), Async Labs (42. mjesto) te Cinnamon (46. mjesto). U kategoriji onih na koje treba obratiti pozornost plasirali su se Firefly Studio (7. mjesto), Identity Consortium (12. mjesto), Brightdock (20 mjesto) te Hivetech (22. mjesto).

U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta prošle godine predstavljene su tri hrvatske tvrtke; Axilis, Notch i Robotiq.ai.

Iz Deloittea ističu da na ljestvici dominiraju softverske tvrtke s 33 plasmana. U toj je kategoriji pak najbolje rangirana domaća kompanija Devōt, a koja se bavi uslugama razvoja softvera te automatizacije procesa, s fokusom na health-tech područje.

5998 posto

frapantan je rast koji je ostvarila najbolje rangirana hrvatska kompanija - Aircash

”Priznanje Deloittea samo je još jedan pokazatelj da smo na dobrom putu i da s istim entuzijazmom trebamo raditi i dalje”, istaknuo je Martin Morava, direktor i osnivač Devōta, kompanije osnovane 2016., a koja danas broji više od 100 ljudi, što zaposlenih što vanjskih suradnika.

Inovativnost i kreacija

Dražen Nimčević, rukovoditelj hrvatskog ureda Deloitte i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj, ovakav uspjeh i činjenicu da su domaći startupovi najbolji u susjedstvu, pripisuje “ničem drugom nego našim sjajnim mladim poduzetnicima i njihovim timovima, njihovoj inovativnosti i kreaciji”.

Nimčević pritom dodaje da često kritiziran ekosustav, nije pretjerano blagonaklon prema potencijalu kojeg imamo. “Radi se o najbrže rastućoj izvoznoj snazi našeg gospodarstva, pa bi i praćenje i poticaji trebali biti znatno izraženiji. Potrebna je veća podrška i razumijevanje nadležnih, bilo u vidu poticanja dodatnog školovanja, bilo u vidu olakšica vezanih uz investicije te privlačenje i zadržavanje radnog kadra, povoljnije porezne politike te svakako u podršci oko veće promocije naših tehnoloških kompanija”, naglašava i poručuje Nimčević.

Komentirajte prvi

New Report

Close