3 održive priče koje naglasak stavljaju na partnerstvo  

Autor: PD VL native tim , 05. prosinac 2020. u 09:00
FOTO: Shutterstock

Naglasak na partnerstvu bitna je okosnica održivosti, a povezivanje održivih namjera stvara i održivu zajednicu. Osim RBA banke koja je dobar primjer uspješne održive priče, postoje i drugi brojni primjeri dobre prakse. Neki od tih primjera su i Zelena energetska zadruga i tvrtka RASCO. U srži njihova poslovanja je održivost, a njihovi projekti govore puno sami za sebe. 

“U posljednje vrijeme puno se govori o održivom razvoju. Javne politike i europske direktive hrabre su u svojim nastojanjima da se kroz naredno desetljeće uhvate u koštac sa smanjenjem emisija CO2, klimatskim promjenama, očuvanjem oceana i zabranom plastike. Ipak održivi razvoj, mnogo je širi koncept. Njegov je zadatak stvoriti ravnotežu između ekonomskih, socijalnih i okolišnih zahtjeva današnjeg društva pod izazovima kao što su klimatske promjene, siromaštvo, glad, nezaposlenost”, istaknula je na samom početku voditeljica održivosti RBA banke Sara Foršek.  

Voditeljica održivosti RBA banke Sara Foršek  Foto: RBA

Održivo financiranje 

Banka kao i mnogi drugi poslovni entiteti može pridonijeti ostvarenju ciljeva UN-a, a ono što ju čini društveno odgovornom i održivom institucijom jesu i pametne investicije te edukacija prema građanstvu i partnerima. 

”Društveno odgovorni projekti na kojima smo partneri, kao što je Boranka i „Na sunčanoj strani“ Zelene energetske zadruge, primjeri su kojima nastojimo pokazati svoju strategiju održivosti. Također, drago mi je da se u posljednje vrijeme i „socijalna“ komponenta održivog razvoja spominje sve češće jer i mi u našem kolektivu snažno potičemo rodnu ravnopravnost te imamo gotovo jednak omjer muških i ženskih menadžera, brinemo za zdravlje te kontinuirano ulažemo u edukaciju naših djelatnika”, dodala je Foršek. 

Naglasak na partnerstvu bitna je okosnica održivosti, a povezivanje održivih namjera stvara i održivu zajednicu. Osim RBA banke koja je dobar primjer uspješne održive priče, postoje i drugi brojni primjeri dobre prakse. Neki od tih primjera su i Zelena energetska zadruga i tvrtka RASCO. U srži njihova poslovanja je održivost, a njihovi projekti govore puno sami za sebe. 

Solarna slika Hrvatske 

Zelena energetska zadruga okuplja oko 20 stručnjaka iz područja energetike, ekonomije i održivog razvoja na razvoju inovativnih projekata i usluga kojima se građanima, gradovima i privatnom sektoru pomaže u prelasku na obnovljive izvore energije. 

Voditeljica projekta Na sunčanoj strani iz Zelene energetske zadruge Melani Furlan  Foto: RBA

”U našem djelovanju motivira nas vizija hrvatskih gradova koji se razvijaju na održiv način i u kojima je kvaliteta života na visokoj razini zahvaljujući učinkovitom korištenju resursa iz prirode koji su u njima na raspolaganju za proizvodnju energije, poput Sunca”, rekla je voditeljica projekta Na sunčanoj strani iz Zelene energetske zadruge Melani Furlan. 

Projektom Na sunčanoj strani žele stvoriti novu solarnu sliku Hrvatske, a u njihovu priču pozvani su svi građani.  

”Na adresi Nasuncanojstrani.hr svaki zainteresirani građanin može se uključiti u prvu zajedničku nabavu malih sunčanih elektrana u Hrvatskoj, čime može osigurati povoljniju nabavu i ugradnju opreme, te pristupiti našoj podršci na svakom koraku do realizacije male sunčane elektrane na vlastitom krovu – od dosadne papirologije do montiranja i održavanja elektrane. Pritom, sve radimo u suradnji s provjerenim izvođačima sustava”, dodala je Furlan. 

Ovaj projekt upravo je jedan od načina kako građanima žele maksimalno olakšati korištenje lokalnih, obnovljivih resursa za proizvodnju energije, a kao temelj stvaranja pozitivnih i održivih društvenih promjena vide sinergiju 

”Primjer toga je partnerstvo koje imamo s Raiffeisen bankom, koja s nama aktivno promišlja i radi na kreiranju rješenja za ostvarenje cilja projekta Na sunčanoj strani – barem 1.000 sunčanih elektrana na hrvatskim krovovima”, zaključila je Furlan iz ZEZ-a. 

Najmodernije tehnologije u malom selu u srcu Podravine 

Graditi održivo društvo, to je misija, a kako graditi održivu tvrtku koja će u jednom trenutku biti ostavština mlađim generacijama znaju iz RASCO-a. 

RASCO je jedan od globalno vodećih proizvođača strojeva za održavanje prometne infrastrukture. S preko 400 zaposlenika, od čega je gotovo 10% u razvoju i inovacijama, danas su mješavina velikog metalskog proizvođača i visokotehnološke razvojne kompanije koja razvija, zatim proizvodi i u preko 40 zemalja svijeta prodaje vlastite proizvode.  

Ivan Franičević, predsjednik Uprave tvrtke RASCO Foto: RBA

”Održivost poslovanja je sastavni dio naše strategije i jedan od 7 glavnih područja fokusa u našem poslovanju. Naš pristup održivom poslovanju se temelji na tri područja – odgovornosti prema okolišu, prema zajednici – i u našoj lokalnoj zajednici u kojoj radimo i onim zajednicama u koje dolaze naši proizvodi, te odgovornom upravljanju kompanijom”, rekao je Ivan Franičević, predsjednik Uprave tvrtke RASCO. 

ESG okvir je od 2015. godine formalno dio njihova poslovnog planiranja. Kroz njega definiraju ciljeve i aktivnosti održivog poslovanja. ”Oni se definiraju u sklopu našeg strateškog planiranja, te se prate jednako kao i ciljevi primjerice prihoda ili profitabilnosti. Drugim riječima, ciljevi održivog poslovanja imaju istu važnost kao i ciljevi rasta i razvoja kompanije”, dodao je Franičević. 

”Smatramo kako će najveća ostavština budućim generacijama biti održiva, rastuća i snažna visokotehnološka kompanija sa stotinama zaposlenih u malom selu u srcu Podravine koja će omogućiti budućim generacijama s ovog područja rad s najmodernijim tehnologijama, uvijek ispred onoga što mogu iskusiti drugdje. Isto tako vjerujemo da će naš način razmišljanja biti prenesen i na druge u našoj okolici, a i šire, za što vjerujemo da će imati snažan pozitivan utjecaj na cjelokupnu zajednicu”, istaknuo je predsjednik Uprave iz tvrtke RASCO Ivan Franičević. 

Sadržaj nastao u suradnji s RBA. 

New Report

Close