FOTO: Cijeli ovaj vikend posvećen našim vrijednim poduzetnicima i obrtnicima’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. travanj 2017. u 16:20
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ivanić-Grad je u subotu bio domaćinom festivala poduzetništva, obrta i OPG-a, projekta pokrenutog prošle godine u organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24sata.

 Moja poduzetna Hrvatska, kako glasi službeni naziv manifestacije, posvećena je promociji malog i srednjeg poduzetništva kao najvitalnijeg dijela hrvatskog gospodarstva. Na otvorenju festivala glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić naglasio je kako se radi o nastavku uspješne inicijative Styria medijske kuće koja je u prvi plan postavila upravo one najupornije. S navedenim se složio i gradonačelnik Ivanić–Grada Javor Bojan Leš pohvalivši interes brojnih poduzetnika, njih više od 50, koji su taj dan predstavili postignuća i do nekoliko desetljeća dugog rada.

„Dan ranije u Ivaniću imali smo Poslovni uzlet, održava se i Festival igračaka, pa uz Moju poduzetnu Hrvatsku možemo reći da je cijeli ovaj vikend posvećen našim vrijednim poduzetnicima i obrtnicima“, dodao je.

Kako i priliči lokaciji, u ponudi festivala u Ivanić–Gradu neizostavni su bili proizvodi od naftalana. Ivalan terme, tvrtka kći Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, s proizvodnjom preparata i kozmetike od ljekovite sirovine naftalana krenula je 2011. godine. Iza njih je više od 26 godina praktičnih iskustava, istraživanja i inovacija, ali i rezultata matične kuće, kaže vlasnik Berislav Pinjuh.

„Govorimo o ustanovi jedinstvenoj u Europi i jednoj od dvije takve na globalnoj razini koje u liječenju raznih kožnih bolesti, u prvom redu psorijaze i atopijskog dermatitisa, a i drugih oblika dermatitisa, koristi naftalan. Valja napomenuti da su se protuupalna svojstva naftalan pokazala vrlo učinkovitima u liječenju i rehabilitaciji raznih bolesti i stanja lokomotornog sustava, postoperativnoj rehabilitaciji i slično. Trenutno u ponudi imamo tri preparata, Naftalan kremu, ulje i šampon. Uskoro ćemo uvrstiti i manja pakiranja postojećih proizvoda, ali i novu kremu za vrlo intenzivnu njegu problematične kože. Također, u fazi razvoja nam je i preparat protiv bolova u zglobovima i mišićima“, najavio je Pinjuh.

Među domaćim i autohtonim proizvodima istaknula se i Nevenka Radočaj, vlasnica obrta za tkanje osnovanog 2010. godine s namjerom očuvanja tradicije izrade platna i tkanina od lana.

„Prijavila sam se na tečaj tkanja i tako je počelo naša priča. Najprije kao hobi, a onda se razvila i ljubav prema načinu tkanja kako su radile naše bake“, ispričala je Radočaj. Naglasila je i da je teško prodati ove proizvode te da je tržište zasićeno drugim materijalima. Kao glavnu prepreku navela je  nedostatak financijskih sredstava, ali optimizma ipak ne manjka.

„Čini se da se sve više radi na pomoći obrtima pa se nadam da će se nešto pokrenuti na bolje i za nas male“, dodala je.

Nije nedostajalo ni mediteranskog bilja, pa je tako Nela Čirjak iz Zagreba predstavila OPG Čirjak za uzgoju maslina i proizvodnji maslinova ulja. Prve nasade podignuli su 2008. godine u zaleđu Benkovca, a danas na površini od dva hektara imaju 360 stabala maslina i mladi nasad od 200 smokava. „Ekološki sam proizvođač za što posjedujem potvrdnicu, a kvaliteta našeg maslinovog ulja ove je godine nagrađena zlatnim medaljama na Festivalu maslina u Zagrebu i na Maslini Split. Na posao kojim se bavimo navela nas je želja da nešto pozitivno napravimo u selu iz kojeg moj suprug potječe i prema kojem gajimo veliku ljubav. Za sve to trebalo je podosta hrabrosti, odricanja i volje s obzirom na to da smo sve radili vlastitim rukama. Rekla bih da volja i dobra organizacija čine čuda“, poručila je. Dodala je i da su članovi Zagrebačkog maslinarskog instituta koji okuplja brojne maslinare, a čije je sjedište u Zagrebu. „Naša je želja popularizirati maslinovo ulje i u kontinentalnom dijelu Hrvatske“, kaže Čirjak.

Razgovarali smo i sa Zlatkom Čandarom, vlasnikom OPG-a Čandar za uzgoj lavandina i proizvodnju artikala poput suhog cvijeta, eteričnog ulja i hidrolata od lavandina. „Poslujemo već sedam godina i imamo oko dvije tisuće sadnica lavandina u ekološkoj proizvodnji. Polako sam proširivao proizvodnju s izradom prirodne kozmetike, kao što su sapuni, balzami i kreme. Naš problem je birokracija i dokumentacija, no moja kći Maja zainteresirana je za posao mladog poljoprivrednika. Nadam se da će njoj biti nešto lakše dobiti sredstava kojima će se moći proširiti proizvodnja i plasman naših proizvoda“, poručio je.

U Ivaniću je svoje proizvode predstavio i obrt za izradu gumene i metalne galanterije Piršljin koji postoji već 37 godina.

„S proizvodnjom našeg asortimana smo počeli baviti jer je postojala velika potražnja za tom vrstom proizvoda, a s obzirom na to da imamo velik asortiman za poljoprivredne strojeve bilo je logično da u poljoprivrednom kraju u kojem živimo potražnja za našim proizvodima neće izostati. Osim poljoprivrednog programa imamo i gume za šer mašine, podložne gume za auto-dizalice u servisima i radionicama, te za sve ostale industrije po potrebi i narudžbi. Napomenula bih da smo radili i za velikog proizvođača rasvjetnih tijela te još uvijek surađujemo drvoprerađivačkim firmama te prehrambenom industrijom“, kaže Jadranka Piršljin koja je posao preuzela 2009. godine.

Ognjenović: Okus je jedan od suvenira koji će svaki posjetitelj ponijeti sa sobom

Festivalu u Ivanić–Gradu pridružio se i hrvatski kuhar Branko Ognjenović koji je tom prilikom pripremio više od pet stotina porcija roštilja. Kulinarski majstor s dugogodišnjim iskustvom veći dio svoje profesionalne karijere radi na promociji okusa i mirisa hrane hrvatskih proizvođača pa je za njega, kaže, nastavak suradnje na Festivalu poduzetništva, obrta i OPG-a bio logičan korak. „Za značajnije pomake potrebno je vremena, no mogu potvrditi da se u posljednje vrijeme zaista više pažnje posvećuje našim proizvođačima. Kako često volim naglasiti, upravo je okus jedan od suvenira koji će svaki posjetitelj ponijeti sa sobom i kojeg će se rado sjetiti. Gastronomskim dijelom festivala, zajedno sa svojim suradnicima, dajem doprinos kvalitetnoj priči kojoj se nastoji osigurati plasman proizvoda naših poduzetnika“, dodao je Ognjenović. Uz njega su u subotu kuhali iz Vedran Maričić i Jasmina Tomac iz seoskog turizma Kezele, poznatih ivanićkih ugostitelja, sa 17 godina dugom tradicijom. Zajedno su, u sklopu radionice namijenjene djeci, pokazali kako se od domaćih namirnica može pripremiti ukusan obrok, a time razviti i zdrave navike od malih nogu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close