Zbog visoke naknade za nezaposlene, isplati se Nijemcima raditi ili primati novac od države? Evo odgovora

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2023. u 09:57
foto: unsplash

Od 1. siječnja 2024. naknada građanski dohodak, odnosno Bürgergeld će se povećati za 12 posto.

Naknada za nezaposlene građane – Bürgergeld u Njemačkoj raste početkom godine. Kritičari kažu kako to znači da se više ne isplati raditi, nego je bolje primati naknadu od države. Institut WSI napravio je usporedbu primanja osobe koja ne radi i prima novac od države s primanjima osoba koja rade za minimalac.

Od 1. siječnja 2024. naknada građanski dohodak, odnosno Bürgergeld će se povećati za 12 posto. “Budući da su socijalne naknade visoke, osobama s minimalnom i niskom plaćom često se više ne isplati raditi”, navode oporbeni političari.

Institut za ekonomske i društvene znanosti (WSI) sindikalne Zaklade Hans Böckler izračunao je kako se u Njemačkoj ipak isplati raditi, prenosi Fenix-magazin.

“Više novca ako radite”

Uspoređeno je osam različitih kućanstava u kojima jedan nositelj radi puno radno vrijeme uz minimalnu plaću s zajednicama potrebitih koji primaju građanski dohodak, a u kojima nitko ne radi.

U obzir je uzeta prosječna najamnina u cijeloj zemlji s dodatnim troškovima.

“Otkrili smo da u svim ovim kućanstvima imate više novca ako radite i da je razlika u primanjima vrlo jasna”, rečeno je WSI-a.

Stoga iz Instituta ne vide nikakav poticaj u prestanku rada i primanju građanskog dohotka.

Analiza prihoda

Kako je navedeno u analizi prihodi jednočlanog kućanstva koji prima građanski dohodak iznose 966 eura, dok prihodi jednočlanog kućanstva koji radi za minimalnu satnicu iznose 1.498 eura. Radi se dakle o razlici od 532 eura.

Samohrani roditelj s djetetom (dob 14-17) godina ima prihode od 1.701 eura ako prima građanski dohodak. S druge strane, isti roditelj ako radi za minimalnu plaću ima primanja od 2.465 eura. Razlika dakle iznosi 764 eura u korist onoga koji radi.

Obitelj s troje djece ima primanja od 3.514 eura ako primaju naknadu građanski dohodak. Primanja ove obitelji ako roditelji rade za minimalnu satnicu iznose 3.960 eura. Radi se o razlici od 446 eura.

Jednostavni prikaz primanja onih koji rade i onih koji ne rade od 2024. godine:

Samac – Prihodi kućanstva ako prima Bürgergeld 966 eura, prihodi kućanstva ako radi za minimalnu satnicu 1.498 eura, razlika 532 eura.

Samohrani roditelj s jednim djetetom (14-17 godina) – Prihodi kućanstva ako prima Bürgergeld 1.701 eura, prihodi kućanstva ako radi za minimalnu satnicu 2.465 eura, razlika 764 eura.

Obitelj s troje djece – Prihodi kućanstva ako primaju Bürgergeld 3.514 eura, prihodi kućanstva ako rade za minimalnu satnicu 3.960 eura, razlika 446 eura

Komentirajte prvi

New Report

Close