Zbog niskih cijena i poreza nastala je velika pomama za kućama u Italiji

Autor: Lucija Špiljak , 25. listopad 2021. u 07:15
Najpopularnije regije tradicionalno su Toskana i Umbrija/SHUTTERSTOCK

Agencije tvrde da su u prvih osam mjeseci ove godine prodali više kuća i stanova u Italiji nego cijele pretpandemijske 2019.

Italija postaje nekretninska meka za imućne Amerikance i Britance koji u nama susjednoj državi sve češće kupuju kuće i stanove. Niži porezi i povoljne cijene nekretnina i najmova privlače u cijeloj priči i digitalne nomade koji već godinama Italiju pozicioniraju kao jednu od omiljenih odredišta.

Promjene u potražnji i povećani interes Amerikanaca i Britanaca primijetio je Bill Thomson, agent za nekretnine iz konzultantske kuće specijalizirane za nekretnine Knight Frank, koji je za Bloomberg rekao da je Italija sve češći izbor za “drugi dom”.

Kupio na neviđeno

Jedan od takvih primjera je Andy Isikoff, 52-godišnji investicijski menadžer iz New Yorka koji je tijekom pandemije kupio dvosobni stan u Rimu. Nije ga još, kaže, uživo ni vidio, no privukle su ga povoljne cijene. Stoga se, kao “italofil” kako se sam prozvao, odlučio za nekretninu u Italiji.

Smatra da će se taj potez pokazati kao dobra investicija. Relativno niže cijene u vrijeme procvata globalnog tržišta nekretnina pomažu Italiji da nadmaši Francusku i Španjolsku s obzirom na to da druge zemlje favoriziraju “prekomorske druge domove”.

“Ljudi općenito žele kupiti nekretnine na sunčanim lijepim mjestima diljem Europe, a u Italiji su vrlo niske cijene”, rekla je Jelena Cvjetković, analitičarka iz Savillsa, giganta na tržištu nekretnina. Kako Bloomberg navodi, prosječna cijena nekretnine oko Rietija, grada pored Rima, u rujnu je bila 96.000 eura prema podacima Idealista.

U Paviji, u blizini Milana, koštala je 123.000 eura. Za usporedbu, u Santarému, u blizini Lisabona, kuća u prosjeku košta 147.000 eura. U španjolskoj Guadalajari kod Madrida cijene se penju i do 147.300 eura.

Savills i Sotheby’s osvrnuli su se na prvih osam mjesec 2021. u Italiji kada su prodali više nekretnina nego cijele 2019. godine, pri čemu su im Britanci i Amerikanci najveći klijenti.

Savills je potpisao više ugovora u Italiji u razdoblju od siječnja do rujna nego tijekom cijele 2019. Prodaja Sothebyj’sa porasla je 74 posto u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Knight Frank zabilježio je porast prodaje kuća od 19 posto između travnja 2020. i ožujka 2021. u odnosu na isto razdoblje dvije godine ranije, te 108 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Predavač na Sveučilištu u Rimu Tor Vergata, Gianluca Mattarocci, smatra da bi porezni poticaji mogli pridonijeti povećanju potražnje. Nerezidenti ne plaćaju porez na kapitalnu dobit ako prodaju svoje kuće više od pet godina nakon što su ih kupili. Troškovi transakcija za kupce niži su u Italiji nego u Španjolskoj ili Portugalu, iako su veći nego u Francuskoj, prema izvješću Knight Franka za 2021. godinu.

Ove godine uvedena je i politika “superbonusa” za podršku kod obnove kuća, a vlada dodatno plaća za obnove koje povećavaju razinu energetske učinkovitosti domova.

Režim paušalnog poreza ograničava porez na dohodak na iznos od 100.000 eura godišnje, privlačeći bogate iseljenike koji žele uložiti puno novca u Italiju, rekao je Bill Thomson.

Dobro ulaganje

Dok su Toskana i Umbrija tradicionalno najpopularnije regije, agenti za nekretnine kažu da su vidjeli porast interesa u regiji Lombardija oko Milana, ali i oko Rima. “Italija je stvarno dobro mjesto za ulaganje. Nakon pet godina zapravo nema poreza na kapitalnu dobit, a porez na nasljedstvo je vrlo nizak”, rekao je za Bloomberg bivši marketinški direktor jedne kompanije za igre na sreću koji posjeduje stan u Rimu.

Prema analizi CNN-a od prije nekoliko mjeseci, tržište nekretnina doživjelo je procvat kakav nije bio zabilježen u posljednjih 20 godina diljem svijeta, premda su prognoze stručnjaka bile drugačije.

Iz europskog statističkog ureda izvijestili su o rastu cijena nekretnina u drugom tromjesečju ove godine za 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su najamnine porasle samo 1,3 posto.

I dok je u 23 zemlje EU-a zabilježen rast cijena nekretnina od najamnina, pad je zabilježen u Grčkoj (-28 posto), Italiji (-13 posto), Cipru (-8 posto) i Španjolskoj (-3 posto).

Stručnjaci očekuju da će pojačana potražnja za nekretninama trajati ove i sljedeće godine, a da 2023. slijedi zatišje, no ne i veći pad cijene zbog jeftinog zaduživanja.

Kako je za CNN rekla Kate Everett-Allen iz Knight Franka, razlog za bujanje tržišta je pomoć koju su vlade dale vlasnicima kuća privremeno zabranjujući ovrhe, te milijardama koje su otišle na pomoć radnicima i vlasnicima tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close