Veliko otvaranje Njemačke klopka je za dio stranih radnika?

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2023. u 10:16
FOTO: REUTERS/Wolfgang Rattay

Pojednostavljen ulazak slabo plaćenih radnika u Njemačku prijeti stvaranjem “nove niže kaste” u zemlji, upozoravaju stručnjaci.

“Rad u sektoru malih plata stranim radnicima je često pre zamka nego odskočna daska”, navode autori u utorak objavljene studije Savjeta stručnjaka za integraciju i migraciju (SVR), piše dpa.

Analiza se bavi planom njemačke vlade da omogući stranim radnicima osam mjeseci rada godišnje bez obzira na njihove kvalifikacije.

Inače, ministar rada Hubertus Heil i šefica diplomacije Annalena Baerbock upravo su na južnoameričkoj turneji gdje, između ostalog, zagovaraju dolazak njegovatelja i kvalificiranih radnika na rad u Nemačkoj.

Određeni sektori gospodarstva kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, prehrambena industrija i kućna njega ne bi mogli opstati bez stranih radnika.

Oni, međutim, rade za najmanju plaću, pod najtežim uvjetima i bez mogućnosti napredovanja, a nerijetko se suočavaju sa sustavnim kršenjem prava, navodi se u studiji.

Stručnjaci stoga preporučuju da strani radnici dobiju potpunu informaciju o pravima i mehanizmima zaštite.

Uz to, treba dozvoliti kolektivne tužbe jer to povećava šansu, primjerice grupe radnika iz istočne Evrope koji slabo govore njemački, da se zaštite od nekog velikog poslodavca, prenosi b92.

Komentirajte prvi

New Report

Close