Ovo je prosječna plaća u Njemačkoj: Pogledajte gdje se zarađuje gotovo 9.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2023. u 10:14
Foto: Pixabay

Plaća u Njemačkoj ovisi o raznim čimbenicima.

Njemački Savezni ured za statistiku (Destatis) često objavljuje informacije o plaćama u Njemačkoj, ali i informacije o tome jesu li stanovnici Njemačke zadovoljni svojom plaćom i poslodavcem, prenosi Fenix magazin.

Tako je nedavno objavljeno kako gotovo 40 posto zaposlenih u Njemačkoj zamišlja promjenu poslodavca, a kao glavni razlog navode niske plaće. Osobito su muškarci (53 posto) nezadovoljni svojom financijskom situacijom, pokazalo je reprezentativno istraživanje instituta za istraživanje javnog mnijenja Forsa u ime robne marke Onlyfy.

Plaća u Njemačkoj ovisi o raznim čimbenicima. Na primjer, to ovisi o obrazovnim kvalifikacijama, o dobi i spolu i ostalim faktorima. Međutim, na plaću utječu i karakteristike vezane uz posao kao što su: sam posao, razina zahtjeva i opseg posla. Industrija i veličina poduzeća također igraju važnu ulogu.

Prema podatcima Saveznog ureda za statistiku (Destatis), prosječna plaća po satu u Njemačkoj u travnju 2022. godine iznosila je 24,77 eura. Stalno zaposleni tako su zaradili prosječnu mjesečnu plaću od 4.105 eura bruto.

Prosječna plaća zaposlenih s doktoratom iznosila je čak 8.687 eura mjesečno. No, statistika pokazuje i da su mjesečne plaće gotovo dvije trećine svih zaposlenih ispod prosječne plaće.

Najviše plaće su u područjima prirodnih znanosti, geografije i informatike gdje je prosječna mjesečna plaća za 40-satni radni tjedan 4.210 eura. Zatim u administraciji, pravu, organizaciji poslovanja i računovodstvu, gdje prosječna mjesečna plaća za radni tjedan iznosi 3.930 eura

Komentirajte prvi

New Report

Close