Veće plaće već od siječnja: Poznato koji će radnici dobiti više novca u 2023.

Autor: Poslovni.hr , 01. prosinac 2022. u 15:02
Foto: pixabay

Prve povećane satnice trebale bi biti isplaćene već u siječnju.

U 2023. godini u Njemačkoj rastu minimalne satnice u različitim sektorima. Prve povećane satnice trebale bi biti isplaćene već u siječnju.

Zakonska minimalna satnica porasla je na 12 eura već u listopadu 2022., no sada se čini kako sljedeći rast minimalne satnice neće uslijediti prije 2024. godine.

S druge strane, krenuti će se s isplatama veće minimalne satnice za različite sektore. U posebnim sektorima veće satnice su propisane kolektivnim ugovorima.

Satnica veća od 20 eura

Obučeni krovopokrivači do sada su zarađivali najmanje 14,50 eura po satu, no u 2023. godini minimalna satnica za zaposlene u ovoj branši porast će na 14,80 eura. Radnici zaposleni preko agencija od iduće godine imat će minimalnu satnicu 13 eura, što je jedan euro iznad zakonske granice.

Svatko tko radi na poslovima transporta gotovine i vrijednosti može očekivati ​​znatno višu minimalnu satnicu. U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji već sada zaposleni u ovom sektoru zarade 20 eura po satu. Njima će od kolovoza 2023. minimalna satnica porast na 20,64 eura.

Rast satnica mogu očekivati i pedagoški radnici, trgovci elektroničkom robom, kao i radnici u mesnoj industriji. Osim njih, pet posto više novca u 2023. godini će dobiti radnici zaposleni u metaloprerađivačkoj i elektroindustriji.

Minimalne satnice u skrbi za starije osobe rastu

Zaposleni u skrbi za starije dobit će dva povećanja minimalne satnice u 2023. godini, jedno u svibnju, a drugo od prosinca. Zaposlenici koji rade petodnevni radni tjedan također imaju pravo na najmanje 29 dana godišnjeg odmora.

Svatko tko započne stručno osposobljavanje ili osposobljavanje unutar tvrtke 2023. godine dobit će viši zakonski propisan minimalni dodatak za osposobljavanje od 620 eura. Ranije je taj dodatak iznosio 585 eura. Za daljnje godine usavršavanja predviđeni su dodaci od 18 (732 eura), 35 (837 eura) i 40 posto (868 eura).

Naknada za obrazovanje

Minimalna naknada odnosi se na sva zanimanja regulirana Zakonom o strukovnom osposobljavanju ili Zakonom o obrtu, ali ne i na zanimanja regulirana državnim zakonom, kao što su odgajatelji ili zdravstvena zanimanja kao što su fizioterapeuti.

U mnogim sektorima kolektivni ugovori reguliraju i veće naknade za osposobljavanje: pripravnici za čišćenje zgrada, primjerice, primaju 900 eura u prvoj godini osposobljavanja, piše Fenix Magazin.

Komentirajte prvi

New Report

Close