Val zaraze je krenuo neuobičajeno rano: Maske se vratile na ulice njemačkog grada

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2023. u 08:14
Foto: Reuters

Njemački mediji navode kako se preporučuje cijepljenje starijim osobama i rizičnim skupinama.

U njemačkoj saveznoj zemlji Hessenu zabilježeno je sve više slučajeva oboljelih od koronavirusa. Kako pišu njemački mediji, očekuje se kako će broj zaraženih znatno porasti na jesen.

Timovi u stomatološkim ordinacijama ponovno nose zaštitne maske za usta i nos. “Ovo je samo povratna reakcija na sve češće otkazivanje termina”, kaže šefica stomatološke ordinacije, prenosi Fenix magazin.

Val zaraze je neuobičajeno rano počeo s obzirom na ljetne temperature. “Ovo inače doživljavamo u listopadu ili studenom”, kaže šefica.

Pogled na brojke potvrđuje njezine riječi: sedmodnevna incidencija raste. U cijeloj Njemačkoj broj slučajeva Covid-19 na 100.000 stanovnika je devet, u Hessenu deset.

Razlog za oprez postoji – ne samo u stomatološkim ordinacijama. Uprava Sveučilišne kliničke bolnice u Frankfurtu dala je “hitnu preporuku” zaposlenicima da ponovno nose zaštitu za usta i nos, kaže direktor Jürgen Graf.

Ne samo zbog koronavirusa, već općenito kao “preventivna mjera protiv sezonskih infekcija i mogućih bolovanja”. Entuzijazam osoblja je zbog ove mjere ograničen.

Maska su se također vratile i na ulice Hessena. U lokalnom javnom prijevozu ili u supermarketu ponovno možete vidjeti ljude koji nose zaštitne maske. “S obzirom na cirkulirajuće varijante i dobar osnovni imunitet stanovništva putem cijepljenja i prošlih infekcija, trenutno nema razloga za razmatranje sveobuhvatnih zaštitnih mjera”, kažu iz Ministarstva za socijalna pitanja.

Ako se to promijeni, njemačka bi Vlada prvo morala stvoriti odgovarajući pravni okvir. Bez obzira na to, poželjno je dobrovoljno nošenje maske u jesen, “posebno za osobe koje su u kontaktu s ranjivim skupinama poput bolesnih ili starijih osoba”. Za njih je infekcija koronavirusom ili gripom značajan zdravstveni rizik.

“Ako imate posla s takvim osobama, dobrovoljni testovi također su preporučljivi, jer je koronavirus zarazniji od uobičajenih virusa prehlade”, dodaje glasnogovornik Ministarstva.

Njemački mediji navode kako se preporučuje cijepljenje starijim osobama i rizičnim skupinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close