Ususret promjenama i novom razdoblju financiranja EU proračuna i europskih fondova

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2020. u 12:47
Photo: Michael Kappeler/dpa /DPA/PIXSELL

Važno je da se o ovim temama počne značajnije pričati u javnosti, a još i više da se domaća publika inspirira sa iskustvima drugih zemalja članica.

Analizu je pripremila Ana Fresl, čiji tekst prenosimo u cjelosti:

Ususret promjenama i novom razdoblju financiranja EU proračuna i europskih fondova, 19.-20. ožujka 2020.g u Trakošćanu održati će se međunarodna konferencija – Strateške pripreme razvojnih programa i projekata za financiranje ESI fondovima u novom programskom razdoblju 2021-2027. Ovo je već druga međunarodna konferencija tog tipa koju organizira Projekt jednako razvoj s ciljem da se hrvatske institucije, prijavitelji i korisnici EU fondova informiraju o statusu priprema domaće nacionalne razvojne strategije i operativnih programa, uče iz iskustava drugih zemalja članica kako se strateški pripremiti za novo razdoblje financiranja 2021-2027 te da pravodobno pokrenu pripremu vlastitih strateških razvojnih projekata.

Važno je da se o ovim temama počne značajnije pričati u javnosti, a još i više da se domaća publika inspirira sa iskustvima drugih zemalja članica. O tome koje su im naučene lekcije, kako sada provode fondove i kako su zamislili strateški pristupiti novom razdoblju, s kakvim promjenama i željenim ishodima, govoriti će uvaženi kolege iz Mađarske, Bugarske, Rumunjske i Slovenije.

Kako se primjerice Mađarska sprema za uspješno povlačenje EU fondova u novom razdoblju financiranja 2021-2027? Preduvjeti za vođenje uspješne kohezijske politike su vrlo dobro složeni operativni programi utemeljeni na stvarnim potrebama, domaći pravni okvir i procedure koje su izvedive i proporcionalne zadatku, adekvatne institucionalne strukture i kapaciteti, te svakako ne manje važno projekti koji imaju sposobnost transformacije.

Kolege iz susjedne nam Slovenije imaju iskustvo da građani kohezijsku politiku prije svega smatraju samo “novcem”. Točno je da je ona povezana s novcem, ali novac dolazi na kraju. Samo pod uvjetom da se kohezijska politika koristi kao poluga za promjenu načina funkcioniranja, novac će zapravo donijeti ono što se od njega očekuje, tj. ekonomsku i socijalnu transformaciju društva, regije ili pojedine organizacije.

Što se tiče naučenih lekcija, bugarsko je iskustvo primjerice pokazalo da su najvažnija pitanja koja utječu na izvedbu programa financiranih od strane EU-a: administrativno opterećenje i administrativni kapaciteti, javna nabava, razumijevanje problematike državnih potpora i učinkovitost ulaganja.

Na konferenciji u Trakošćanu govoriti će i uvaženi govornici iz hrvatskog sustava upravljanja EU fondovima, i to o trenutnom stanju izrade nacionalne razvojne strategije 2030, procesu planiranja novih operativnih programa, strateških projekata, kao i naučenim lekcijama u ovom razdoblju te savjetima o tome kako da se korisnici pripreme za nove izazove.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close