U susjednoj državi uvode super COVID potvrdu: Evo o čemu se radi i koje ‘privilegije’ osigurava

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2021. u 09:59
FOTO: REUTERS/Borut Zivulovic

Nešto strožom COVID potvrdom vlast nastoji izbjeći lockdown za Božić.

Italija je u početku pandemije stradala užasno, pa ukupan – službeni – broj dosad pomrlih od covida u subotu je iznosio 133.082 osobe. Dakle, 13,3 puta više nego u Hrvatskoj, ali Italija je 16,5 puta mnogoljudnija. Gledano u postotcima, situacija u Italiji je manje loša nego u Hrvatskoj. U sadašnjem trenutku znatno manje loša. Ali strah je izraženiji.

Nacionalni zdravstveni zavod (ISS) obznanio je da matematički modeli kažu da u sljedećih pet tjedana, koliko manjka do Božića, dnevni broj novozaraženih može doseći kvotu od tridesetak tisuća – ne poduzmu li se brzo dodatne mjere, prosvjedima unatoč.

Da bi se izbjegao policijski sat ili čak potpuni lockdown za Božić – blagdan Talijanima najprirasliji za srce, kao dan obiteljskog okupljanja i blagovanja – talijanska vlada kani uvesti novi tip propusnice, “covidsku superpotvrdu”, kako ju je u subotu popodne nazvao ministar državne uprave Renato Brunetta, piše Slobodna Dalmacija. O tome je, po njegovim riječima, još potreban dogovor s “guvernerima”, to jest predsjednicima talijanskih oblasti, ali “superpotvrda” je, navodno, gotova stvar.

Imali bi je samo cijepljeni i oni koji su preboljeli covid, pa bi se samo oni smjeli kretati svuda dok im traje imunitet, a necijepljeni ali s negativnim brisom, ne starijim od 48 sati, smjeli bi samo do posla i nazad.

Također, razmišlja se i da od prosinca do travnja Talijani rade od doma i to u svim državnim službama koje to mogu.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close