U Španjolskoj raste broj novooboljelih od koronavirusa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2020. u 11:37
Foto: Reuters

Premda su granice otvorene, a od srijede pojačan zračni promet, nije zabilježen osjetniji dolazak gostiju iz inozemstva.

U Španjolskoj nastavlja rasti broj oboljelih od koronavirusa nakon što je prije dva tjedna ukinuto izvanredno stanje a 47 milijuna stanovnika slobodno se kreće zemljom.

Trenutno je više od 70 žarišta virusa u različitim dijelovima, a vlada poziva građane na odgovorno ponašanje.

„Ponašajte se odgovorno. Virus je pod kontrolom, ali je i dalje među nama“, rekao je u petak ministar zdravstva Salvador Illa u javnom obraćanju.

U posljednja 24 sata potvrđeno je 174zaraženih pa je u zadnjih tjedan dana broj novooboljelih skočio na 2028.

Diljem Španjolske, gdje se temperature kreću oko 38 stupnjeva, zabilježeno je više masovnih okupljanja i proslava na otvorenom prostoru, napose među mladima, što dodatno pogoduje širenju virusa. U Madridu je u petak oboljelo 50 osoba, a u Kataloniji 42.

Od početka krize zarazilo se ukupno 250.545 stanovnika čime je Španjolska jedna od najpogođenijih zemalja.

Vlada je 21. lipnja ukinula izvanredno stanje tijekom kojeg su stanovnici gotovo 100 dana bili zatvoreni u stanovima i kućama. Nošenje maski je i dalje obavezno u čitavoj Španjolskoj.

U petak su na izlazu iz Madrida zabilježene prve veće prometne gužve prema moru. Španjolski kralj i kraljica boravili su u južnom turističkom gradiću Benidormu promovirajući turizam. Lokalni poduzentnici požalili su se na prazne hotele i plaže napominjući kako ih čeka neizvjesna turistička sezona.

Premda su granice otvorene, a od srijede pojačan zračni promet, nije zabilježen osjetniji dolazak gostiju iz inozemstva.

U Europi je najviše osoba preminulo u Ujedinjenom Kraljevstvu (43.995), a slijede Italija (34.818), Francuska (29.875)  i Španjolska s 28.385 mrtvih.

Komentirajte prvi

New Report

Close