U prvom kvartalu prikočio pad kamatnih stopa, čeka se ECB

Autor: Ana Blašković , 23. svibanj 2022. u 22:00
Kamatne stope na novčanom tržištu eurozone, posebice na dulje rokove, već su zamjetno porasle/Shutterstock

Kamatne stope na novčanom tržištu eurozone, posebice na dulje rokove, već su zamjetno porasle od veljače do danas.

Dok se čeka da Europska središnja banka prelomi oko inflacije, kamatne stope na kredite na godišnjoj razini nastavile su padati u prva tri mjeseca. No, u prvom kvartalu došlo je do izražene stagnacije ili čak rasta kamatnih stopa u odnosu na kraj prosinca.

Prosječna cijena novih kredita malim i srednjim tvrtkama snižena za 10 baznih bodova u usporedbi s prosjekom 2021., na 2,9, odnosno 2,1 posto. Istodobno, cijene zaduživanja velikih poduzeća (iznad 7,5 milijuna kuna) stagnirala je na 1,5 posto.

Analitičari PBZ-a ističu da usporedba prvog kvartala 2022. i zadnjeg lanjskog ilustrira stagnaciju malima, pad od 10 baznih bodova srednjim, i konačno rast kamatnih stopa velikim poduzećima od 20 baznih bodova.

Kad su u pitanju zajmovi banaka kućanstvima, njihova je cijena do kraja ožujka smanjena prosječno 10 baznih bodova kod stambenih, na 2,6 posto, odnosno 20 baznih bodova kod ostalih kredita, na 5,1 posto.

“Analiziramo li promjene na tromjesečnoj razini, vidjet ćemo da je prosječna kamatna stopa na stambene kredite spuštena za 10 bodova u odnosu na zadnji kvartal lani, dok je na ostale kredite nepromijenjena”, primjećuju u PBZ-u.

“Sasvim je izvjesno da će ECB podići ključne kamatne stope zbog rastućih inflatornih pritisaka što njezini čelniciotvoreno najavljuju.

Kamatne stope na novčanom tržištu eurozone, posebice na dulje rokove, već su zamjetno porasle od veljače do danas te 12-mjesečni euribor bilježi pozitivnu vrijednost već protekla četiri tjedna.

Uslijed toga će varijabilni dio kamatne stope na kredite porasti, no priključenje Hrvatske eurozoni i dalje će vršiti pritisak na kamatne marže banaka”, ističu.

Komentirajte prvi

New Report

Close