U Europi odobren test koji s 99 posto preciznošću pokazuje jeste li bili zaraženi

Autor: Poslovni.hr , 30. travanj 2020. u 09:22
Foto: Getty Images

Test je dobio oznaku CE te pokazuje da je napravljen u skladu sa sigurnosnim pravilima Europske unije.

Novi test na antitijela za koji kažu da je 99 posto precizan i može pokazati je li netko bio zaražen koronavirusom, certificiran je za upotrebu u cijeloj Europi.

Globalni stručnjaci Abbotta kazali su kako očekuju da će do kraja svibnja napraviti milijune laboratorijskih ispitivanja diljem Europe, prenosi RTL.

Test je dobio oznaku CE te pokazuje da je napravljen u skladu sa sigurnosnim pravilima Europske unije te se može koristiti u laboratorijima diljem Velike Britanije, za testiranje antitijela kod onih koji su zaraženi.

“Test vam pokazuje jeste li ikada bili izloženi virusu i je li imonološki sustav odgovorio na njega. Ono što ne može pokazati je da li ste imuni ili ne na taj koronavirus. Imajući antitijela samo po sebi ne daje vam imunitet, moglo bi se dogoditi, ali mi to ne znamo”, rekao je Dr. Simon Clarke, izvanredni profesor za staničnu mikrobiologiju na Sveučilištu Reading.

Test određuje IgG protein, koji tijelo proizvodi kada je zaraženo koronavirusom, a koji u organizmu može ostati nekoliko mjeseci, a nekad čak i godinama. Iz tvrtke Abbott tvrde da je njihov proizvod pokazao osjetljivost veću od 99 posto na ispitanicima – 14 dana nakon što su se pojavili simptomi kod 73 bolesnika pozitivna na koronavirus, piše Independent.

Testiranje je ključno za pomoć u identificiranju pacijenata koji su imali koronavirusnu infekciju i koji bi se mogli vratiti na posao jer imaju antitijela.

Komentirajte prvi

New Report

Close