Sve glasniji zagovornici obveznog cijepljenja

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2021. u 13:39
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Političari i virolozi: obvezno cijepljenje posljednja raspoloživa mjera .

Sve više njemačkih političara govori otvoreno o mogućnosti uvođenja obveze cijepljenja protiv koronavirusa i u Njemačkoj, a bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek u ponedjeljak je obvezu cijepljenja naveo kao sredstvo za izlaz iz pandemije.

“Ja sam zapravo cijelo vrijeme bio protivnik obveze cijepljenja, ali mislim da ćemo vrlo brzo morati govoriti o ovoj temi”, rekao je Holetschek u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

On je rekao da obveza cijepljenja neće pomoći “danas ili sutra”, ali da je to sredstvo koje vodi ka izlazu iz pandemije.

“U međuvremenu sam za to da se obveza uvede kao posljednje sredstvo u borbi protiv pandemije i o tome moramo jako brzo govoriti i u Berlinu kako bi dobili jedinstveno rješenje za cijelu zemlju”, rekao je bavarski ministar zdravstva.

On se tako pridružio političarima demokršćanske Unije CDU/CSU koji ne slijede opće mišljenje stranke koja u pravilu odbacuje obvezu cijepljenja.

Prije Holetscheka su se za obvezu cijepljenja založili demokršćanski premijeri saveznih pokrajina Bavarska i Schleswig-Hollstein, Markus Soeder i Daniel Guenther.

Političari i virolozi: obvezno cijepljenje posljednja raspoloživa mjera  

Čelna stranka vjerojatne buduće koalicijske vlade, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), raspravljat će ovih dana s vodećim njemačkim virolozima o pitanju uvođenja obveze cijepljenja.

Stručnjak SPD-a za zdravstvena pitanja i mogući novi savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach pokazao je, u intervjuu za dnevnik Bild, otvorenost za dugoročno tematiziranje obveze cijepljenja.

“To nam naravno neće pomoći akutno u trenutnoj situaciji, ali mi se moramo kretati u smjeru obveze cijepljenja”, rekao je Lauterbach. On je rekao da bez obveze cijepljenja vjerojatno neće biti moguće doći do kvote cijepljenih koja je potrebna za izlazak iz pandemije.

I zdravstveni stručnjak stranke Zeleni, koja bi također trebala sudjelovati u radu buduće vlade, Janosch Dahmen indirektno se založio za uvođenje obveze cijepljenja.

“Ako želimo biti iskreni, moramo reći da ako se želimo riješiti pandemije i ostvariti željenu procijepljenost, onda više nećemo moći ignorirati ovu raspravu”, rekao je Dahmen u razgovoru za javni servis ARD.

Liberalno-demokratska stranka, koja bi trebala također biti dio nove koalicijske vlade, protivi se obvezi cijepljenja jer smatra da bi takva mjera bila protuustavna.

Vodeći virolozi također obvezu smatraju mogućom, ali samo kao posljednju raspoloživu mjeru.

“Nitko ne želi obvezu cijepljenja, ali ako nam ništa drugo ne preostane, morat ćemo i o tome razmisliti”, rekao je Lothar Wieler, direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch za TV postaju ZDF.

Institut Robert Koch i u ponedjeljak bilježi nove, rekordne vrijednosti novozaraženih koronavirusom. U roku od 24 sata je zabilježeno 30.643 novih oboljenja te 62 umrla, a sedmodnevna incidencija je za cijelu zemlju porasla na 386,5 na 100.000 stanovnika. Među pokrajinama najviše brojke bilježi Saska, koja ima sedmodnevnu incidenciju od 960,7 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, objavljeno je u ponedjeljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close