Nove mjere: Zabranili necijepljenima ulazak u ugostiteljske objekte i javne ustanove

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2021. u 13:30
Foto: Reuters

Liječnička komora zalaže se za još restriktivnije mjere, odnosno za lockdown.

Osobe koje nisu cijepljenje protiv koronavirusa, a nemaju dokaz da su nedavno preboljele covid-19, od ponedjeljka neće moći ući u ugostiteljske objekte i javne službe u Češkoj i Slovačkoj, nakon što su te zemlje zabilježile porast broja zaraženih i hospitaliziranih.

Obje zemlje usvojile su te mjere prošloga tjedna, a susjedna Austrija uvela je u ponedjeljak lockdown za sve stanovnike.

Češka je vlada poslala vojnike u ispomoć bolnicama, u kojima se 700 ljudi nalazi na odjelima za intenzivnu njegu. Kasnije u ponedjeljak vlada će raspravljati o mogućem uvođenju izvanrednog stanja koje bi omogućilo studentima medicine da pomognu bolnicama.

Po odluci čeških vlasti samo osobe koju su cijepljene ili imaju dokaz da su preboljele covid-19 u posljednjih šest mjeseci moći će posjetiti restorane, hotele, javne ustanove ili događaje poput sportskih utakmica.

Liječnička komora zalaže se za još restriktivnije mjere, odnosno za lockdown.

U Češkoj bi ubrzo trebalo doći do formiranja nove vlade, nakon što je stranka premijera na odlasku Andreja Babiša poražena na izborima u listopadu. Babiš je poručio da Češka neće uvesti lockdown, dok su predstavnici pobjedničke koalicije također govorili protiv lockdowna i zatvaranja škola.

Demonstracije protiv novih mjera očekuju se ispred Praškog dvorca kasnije u ponedjeljak.

U velikim dijelovima Slovačke po odluci vlade restorani smiju posluživati hranu samo na terasama, a necijepljeni ne mogu u restorane.

Vlade restrikcijama žele povećati broj cijepljenih. Oko 60 posto Čeha primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19, dok je 46,8 posto Slovaka cijepljeno protiv covida-19, a manje je cijepljenih nego u Slovačkoj samo u Rumunjskoj i Bugarskoj od zemalja EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close