Slovenija se ubrzano vraća u normalu, ulaze u zelenu fazu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. svibanj 2021. u 12:12
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Aktivnih slučajeva  trenutno je u Sloveniji  8958.

Slovenija se ubrzano vraća u ‘normalu’ nakon dugotrajne teške borbe s pandemijom koronavirusa, potvrđuju podaci o zarazi objavljeni u srijedu, po kojima je zabilježen pad broja zaraza od 22 posto u odnosu na tjedan ranije, pa bi normalizacija stanja mogla uslijediti prije nego se očekivalo.

U zemlji je u zadnja 24 sata potvrđeno 726 slučajeva zaraze koronavirusom,

Institut  “Jožef Štefan”, koji za vladu radi projekcije razvoja epidemije, objavio je u srijedu  da se je reprodukcijski broj širenja virusa (R) spustio na 0,83. To znači da bi, uz nastavak pozitivnog trenda Slovenija u “zelenu” fazu mogla ući već početkom lipnja, nova je procjena znanstvenika koji su još početkom ovog tjedna to najavljivali za drugu polovicu lipnja.

Ulazak u zelenu fazu znači da se broj dnevnih zaraza smanjio na manje od 300 te donosi skoro potpunu normalizaciju života i gospodarskih aktivnosti, osobito turizma, jer se  tada ukidaju sve protuepidemijske mjere osim osnovnih higijenskih preporuka, a ne bi smjeli raditi jedino diskoteke i noćni barovi.

Slovenija je početkom tjedna ušla u tzv. žutu fazu, jer se broj oboljelih od Covida-19 spustio na manje od 500, a prosječan broj dnevnih zaraza na manje od 600,  a svi epidemiološki podaci već se nekoliko dana popravljaju.

Vlada je objavila da je u zadnja 24 sata, s 4698 PCR testova, utvrđeno 726 zaraza,  15,5 posto od ukupnog broja testiranih. Aktivnih slučajeva  trenutno je u Sloveniji  8958.
Hospitalizirana su trenutno 463 pacijenta, od čega 128 na intenzivnim odjelima i taj broj već nekoliko dana pada. Prosječan broj zaraza u jednom danu za zadnjih sedam dana iznosi 524, a stalno se smanjuje i broj novih smrtnih slučajeva zbog Covida-19, pa je u zadnja 24 sata bilo dvoje preminulih.

Komentirajte prvi

New Report

Close