Pod bijesom poljoprivrednika Europska komisija ublažava ekološke ciljeve

Autor: Ana Blašković , 07. veljača 2024. u 15:01
Foto: Reuters

Uoči europskih izbora Bruxelles povlači prijedloge koji su razbjesnili poljoprivrednike.

Pod valom prosvjeda bijesnih poljoprivrednika neugodno blizu europskih izbora početkom lipnja, Bruxelles je najavio da će odustati od plana da prepolovi upotrebu pesticida pomičući ekološke ciljeve u korist političkog pragmatizma nekoliko europskih vlada.

Povlačenje predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen dio je šireg smanjivanja njezinih zelenih ambicija u pokušaju da umiri poljoprivrednike, ključnu biračku jedinicu njezine stranke desnog centra koja nastoji ostati najmoćnija parlamentarna skupina u EU-u na izborima početkom lipnja, piše Financial Times. Otpori prema njezinoj provedbi, energetska kriza u Europi i inflacija, međutim, zakomplicirali su očekivanu kandidaturu za novi petogodišnji mandat u Bruxellesu.

Simbol polarizacije

Komisija je predstavila prijedlog za smanjenje upotrebe pesticida “s vrijednim ciljem smanjenja rizika od kemijskih proizvoda za zaštitu bilja”, rekla je Von der Leyen u govoru u Europskom parlamentu u utorak. Priznala je, međutim, da su problemi za poljoprivrednike “eskalirali posljednjih godina”, rekavši da je inicijativa postala “simbol polarizacije” i da će predložiti svojim kolegama povjerenicima da se povuče. Prijedlog su blokirale članice i zastupnici u Europskom parlamentu, priznala je von der Leyen. Dionice Bayera, najvećeg proizvođača pesticida u Uniji, promptno su porasle dva posto nakon te vijesti. Posljednjih tjedana bijes poljoprivrednika proširio se diljem Europe, uključujući Njemačku, Francusku, Belgiju, Poljsku, Rumunjsku i Španjolsku. I domaća, Hrvatska poljoprivredna komora rekla je u utorak da podržava ciljeve europskih farmera i da će idućeg tjedna odlučiti hoće li se pridružiti prosvjedima. U pokušaju da okonča prosvjede (koji su postali ciljana skupina desnih stranaka), Komisija je pristala ublažiti dijelove svojih zakonodavnih prijedloga, među kojima i pravila o dobrobiti životinja i dopuštanje obrade zemlje, ranije namijenjene ugaru (razdoblju mirovanja) u slučaju apliciranja za poticaje.

Prema pisanju FT-a, odluka je najnoviji korak unatrag zelene agende EU-a. Također, Bruxelles je ukinuo posebne smjernice za emisije iz poljoprivrede u svojoj preporuci za ključni klimatski cilj za 2040. koji će biti objavljen u utorak.

Na radaru desničara

Reteriranje von der Leyen uslijedilo je nakon što se prošlog vikenda našla pod pritiskom članova svoje Europske pučke stranke, najjače političke grupacije u Europskom parlamentu. Pučani su sve zabrinutiji da će se europski poljoprivrednici okrenuti desničarskim strankama na europskim izborima. Manfred Weber, predsjednik EPP-a, rekao je u utorak u govoru nakon Von der Leyen da je skupina zahtijevala da se poljoprivrednici shvate “ozbiljno”.

“Uvijek smo shvaćali da su farmeri građani i da ne žele lijeve (zelene) ideologije koje im sve diktiraju”, rekao je. Iz zakonskog prijedloga o obnovi prirode, koji se smatra ključnim da EU ispuni svoje međunarodne obveze o okolišu, zastupnici desnog centra uklonili su većinu prijedloga koji se tiču poljoprivrednog zemljišta. Prijedlog za smanjenje pesticida već odbačen nakon što je nekoliko članica i europarlamentaraca reklo da nema dovoljno alternativa kemijskim proizvodima, unatoč njihovoj štetnosti za okoliš i zdravlje ljudi. Dužnosnici priznaju da prijedlozi za poboljšanje tretmana životinja koje se prevoze na tržište, u klaonice ili u inozemstvo vjerojatno neće biti usvojeni prije izbora u lipnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close