Odlazak ‘showmana’ koji je drmao talijanskom politikom desetljećima

Autor: Ana Blašković , 12. lipanj 2023. u 22:01
Foto: IPA/PIXSELL

Političar i medijski mogul Silvio Berlusconi umro u Milanu u 87. godini.

Multimilijarder, medijski modul i četverostruki talijanski premijer Silvio Berlusconi preminuo je u ponedjeljak u dobi od 86 godina u Milanu od leukemije. Prodavač, kako je nazvana prva njegova biografija, precizan je opis političkog showmana koji je drmao talijanskom politikom protekla tri desetljeća unatoč nebrojenim financijskim i seksualnim skandalima. Samopouzdanja mu nije nedostajalo, bio je drzak, vječno preplanuo, pun životnog žara i samostvoreni milijarder koji je od nule izgradio poslovno carstvo koje se na svom vrhuncu protezalo od građevinarstva, televizije, izdavaštva, maloprodaje i vrhunskog nogometa.

Svoje bogatstvo i medijsko carstvo, prvo s nacionalnom pokrivenošću uz državni RAI za što je dobio pravo zahvaljujući političkim vezama, iskoristio je da se lansira u politiku 1994. Tada je porazio ostale tradicionalne stranke način kako će to kasnije ponoviti drugi građevinski mogul iz SAD-a, Donald Trump, piše Reuters. Njegovi kritičari ocjenjuju da je moć koristio kako bi zaštitio vlastite interese dok je gospodarstvo stagniralo, a zemlja tonula u dug pod teretom birokracije i korupcije van kontrole.

Sam Berlusconi, “il Berlusca” koji je podijelio Italiju ‘kao jabuku’, tvrdio je da je u politiku ušao kako bi zaustavio ljevicu. “Politika nikada nije bila moja strast. Izgubio sam zbog nje mnogo vremena i energije. Ušao sam u ring samo kako bih spriječio komuniste da preuzmu vlast”, rekao je u intervjuu za časopis Chi u povodu svojeg 80. rođendana 2016.

Biračima prodavao ‘lako ćemo’

U maniri iskusnog demagoga biračima je iznova prodavao entuzijazam “lako ćemo” što mu je omogućilo da preživi niz diplomatskih gafova i skandala, uključujući optužbe za seks s maloljetnicom te notorne bunga-bunga zabave s prostitutkama. Zbog europske financijske krize 2011. morao je podnijeti ostavku na dužnost premijera. Potom je 2013. osuđen zbog porezne prijevare nakon čega mu je privremeno zabranjen rad u parlamentu i oduzeta mu je titula viteza, a pod financijskim pritiskom prodao je talijanskog prvoligaša AC Milan.

Prkoseći vremenu natjecao se na izborima 2022., no njegova nekad vodeća stranka Forza Italia osvojila je jedva osam posto glasova, najmanje otkako postoji. Međutim, bilo je to dovoljno da se stranka vrati na vlasti kao partner krajnje desnoj koaliciji Giorgije Meloni, pri čemu je Berlusconi ušao u Senat. Njegova smrt ostavila je vakuum u stranci i poslovnom carstvu MFE iako se očekuje da će njegova kćer Marina (jedna od petoro djece) igrati važnu ulogu. Berlusconi je rođen u skromnoj obitelji na sjeveru Italije nekoliko godina prije II. Svjetskog rata 1936. Karijeru je započeo kao pjevač na kruzerima, a prvo bogatstvo stekao je na nekretninskim poslovima u Milanu 1960-ih i 1970-ih konstantno odbacujući da mu je u prvim ulaganjima pomogao novac mafije. Njegov vlastiti televizijski kanal brzo je prerastao u nacionalnu mrežu koja je srušila državni monopol i u rimokatoličku zemlju uvela televizijske igre u toplesu i jeftine američke sapunice, piše Reuters. Pravne nevolje pratile su ga tijekom cijele političke karijere i proglašen je krivim u barem sedam slučajeva pod ozbiljnim optužbama, uključujući podmićivanje senatora i sudaca. No, presude su poništene u žalbenim postupcima ili bi otišle u zastaru. Na međunarodnoj pozornici imao je posebno bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. To je prijateljstvo branio čak nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. rekavši da Putin”samo želi dovesti pristojne ljude u Kijev”. Njegovi odnosi s europskim partnerima često su bili zategnuti, a Angela Merkel i Nicolas Sarkozy javno su ga kritizirali zbog manjka reformi.

Nizanje skandala

Istodobno, njegov seksualni život povlačio se po medijima. Optužen je bio da je platio tisuće eura za seks s maloljetnom marokanskom plesačicom iz noćnih klubova Karimom El Mahroug zvanom “Ruby Kradljivica Srca”. To je zanijekao, ali je priznao da ju je izvukao iz policijske postaje tvrdeći da je nećakinja tadašnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Sud ga je oslobodio optužbi za seks s maloljetnicom uz objašnjenje da on nije mogao znati da je mlađa od 18 godina. Njegova druga supruga Veronica Lario zatražila je tada razvod. Dobila je jednu od najvećih alimentacija u talijanskoj povijesti u iznosu od 1,4 milijuna eura na mjesec, ali Berlusconi se žalio i taj je iznos u konačnici sveden na ništicu.

Nizanje skandala uzelo je danak i 2011. podnio je ostavku na dužnost premijera kada je prezadužena Italija podsjećala na Grčku. Kao ekscentrik poznat po neugodnim šalama u talijanskoj politici utjelovio je bizarno, a opraštali su mu se gafovi koji bi u drugim zemljama bili politički ‘salto mortale’. Primjerice, kada je Barack Obama bio izabran za prvog afroameričkog predsjednika SAD-a, Berlusconi mu je čestitao što je “visok, zgodan i preplanuo”. Angeli Merkel je 2008. u Trstu iskočio iza spomenika i viknuo “ku-ku” da bi kasnije tvrdio da joj se to dopalo.

Politički komentatori Reutersu ističu da su njegov klaunovski karakter i plastične operacije skrivale oštar politički um i izniman talent za iskorištavanje strahova i briga običnih građana. On sam rekao je da u političkoj karijeri ne žali zbog ničega. “Znam samo da ni u vanjskoj ni u unutarnjoj politici nikada nisam učinio nijednu pogrešku”, rekao je za časopis Chi 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close