Objavljene nove brojke o plaćama u Njemačkoj: U ove tri profesije zarađuje se najbolje

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2021. u 10:18
FOTO: REUTERS/Christian Mang

Važan utjecaj na plaću koju imaju oni koji rade u Njemačkoj ima i savezna država u kojoj rade.

Za mnoge Hrvate Njemačka je njihova verzija El Dorada, zemlja u kojoj se može dobro živjeti od rada. Je li uistinu tako, može se jasno vidjeti u podacima o plaćama koje je objavio Savezni zavod za statistiku.

Prosječan prihod u 2020. godini u Njemačkoj iznosio je 47.700 eura bruto (prije oporezivanja), što znači da je tijekom prve godine pandemije prihod u prosjeku pao za 300 eura u odnosu na godinu prije. Podsjećamo, prosječan prihod srednja je vrijednost bruto plaća svih zaposlenika u Njemačkoj, piše Fenix-magazine, a prenosi Večernji list.

Posebna plaćanja, na primjer u obliku godišnjih odmora ili bonusa, nisu uključena u podatke koje su analizirali stručnjaci.

Koliko ljudi zarađuju u različitim industrijama u Njemačkoj? Koristeći najnovije statističke podatke, njemački poslovni dnevnik Handelsblatt sastavio je posebno izvješće u kojem se analiziraju prosječni prihodi zaposlenih u Njemačkoj te prikazuje kako variraju ovisno o industriji, regiji i spolu zaposlenika. Otkrili su da velike razlike u mjesečnoj zaradi ovise o sektoru u kojem se radi.  Podaci Saveznog zavoda za statistiku govore o tome da su zaposlenici koji rade u financijskim i osiguravajućim službama te u IT sektorima najviše zaradili u 2020. godini. Oni su u prosjeku dobivali 5248 do 5602 eura mjesečno (bruto). Najmanje su zarađivali zaposlenici u ugostiteljstvu, s prosječnom bruto plaćom od 1893 eura mjesečno. Važan utjecaj na plaću koju imaju oni koji rade u Njemačkoj ima i savezna država u kojoj rade. Prema analizi Saveznog zavoda za statistiku, zaposlenici u Njemačkoj s punim radnim vremenom najviše zarađuju u Hamburgu, s prosječnim bruto mjesečnim prihodom od 4966 eura. Nakon Hamburga, na drugom i trećem mjestu nalaze se savezne države Hessen i Bavarska. Na dnu ljestvice je Mecklenburg – Zapadno Pomorje, gdje zaposlenici s punim radnim vremenom zarađuju 3379 eura bruto mjesečno. Posebno je uočljivo da je i nakon više od 30 godina ponovnog ujedinjenja razlika u zaradi između zapadne i istočne Njemačke jasno vidljiva.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close