Njemački ministar priznao da su sve rezerve gotovo na nuli: ‘Nemamo izbora nego hrabro krenuti naprijed’

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2022. u 11:18
FOTO: REUTERS/Michele Tantussi

– Prevladat ćemo krizu, ali ne zanemarujemo budućnost ove zemlje – rekao je ministar financija Christian Lindner najavljujući proračun “rekordnih olakšica i rekordnih ulaganja”

Bundestag je u petak potvrdio proračun za sljedeću godinu koji uključuje desetke milijardi eura pomoći građanima i gospodarstvu. Kako bi se to postiglo, podignut je kredit od 45 milijardi eura za subvencije.

– Prevladat ćemo krizu, ali ne zanemarujemo budućnost ove zemlje – rekao je ministar financija Christian Lindner najavljujući proračun “rekordnih olakšica i rekordnih ulaganja”.

Opozicija, konzervativna Unija, istaknula je kako kancelar Olaf Scholz nije ispunio obećanje da će vojska dobiti dva posto bruto društvenog proizvoda, a Ljevica i Alternativa za Njemačku ocijenile su da su rashodi usredotočeni na pogrešne točke. Demokršćani su, također, kritizirali proračun jer nema nikakvih financijskih rezervi za nepredviđenu situaciju, prenosi Fenix magazin.

Velik dio ukupnih izdataka od 476,29 milijardi eura izdvaja se za rasterećenje prenapuhanih računa za plin, struju i grijanje te inflacija, odnosno naknada za stanovanje i socijalna pomoć za najsiromašnije. Promjenom poreznih kategorija, Ministarstvo financija spriječilo je inflatorno povećanje poreza za 48 milijuna građana, ali se odreklo i 18,6 milijardi eura prihoda.

Ministar Lindner priznao je da su sve rezerve gotovo na nuli, upozorivši da će sljedeće godine, kada i Njemačku očekuje recesija, sastavljanje proračuna za 2024. biti još kompliciranije nego sada.

– Nemamo izbora nego hrabro krenuti naprijed – rekao je Lindner.

Komentirajte prvi

New Report

Close