Rekordne brojke: Najviša inflacija u Njemačkoj u zadnjih 70 godina

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2022. u 07:02
U listopadu je godišnja stopa inflacije iznosila 10,4 posto/Reuters

Najviše je u usporedbi s listopadom prošle godine poskupjelo jestivo ulje (49,7 posto), mliječni proizvodi i jaja (28,9 posto) te kruh i proizvodi od žitarica (19,8 posto).

U listopadu je u Njemačkoj godišnja stopa inflacije iznosila 10,4 posto, što je najveća vrijednost u posljednjih 70 godina, priopćio je Savezni uvod za statistiku u Wiesbadenu u petak.

“Glavni razlog za visoku inflaciju je i dalje enormni porast cijena energenata, ali je primjetan i osjetni porast cijena drugih roba i usluga”, rekao je direktor Saveznog ureda za statistiku Georg Thiel.

On je naveo posebno drastičnu stopu povećanja cijena kod živežnih namirnica koje su u prosjeku poskupjele za 20,3 posto. Najviše je u usporedbi s listopadom prošle godine poskupjelo jestivo ulje (49,7 posto), mliječni proizvodi i jaja (28,9 posto) te kruh i proizvodi od žitarica (19,8 posto).

Najveći skok cijena u energetskom sektoru je zabilježen kod zemnog plina, koji je 109,8 posto skuplji nego u istom razdoblju prošle godine. Gorivo za automobile je u prosjeku 22,3 posto skuplje.

Radi se o najvećem porastu cijena od 1951., a stručnjaci ne predviđaju smirenje. “U studenome i dalje možemo računati s visokom stopom inflacije preko 10 posto”, rekao je Sebastian Dullien s Instituta za makroekonomiju i istraživanje privrednog rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close