Njemačka odlučila građanima dati jednokratnu novčanu pomoć, objavili i iznose

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2021. u 12:41
foto: pixabay

Odbor vladajuće koalicije postigao je dogovor o novim mjerama nakon gotovo pet sati razgovora.

Njemačka vlada postigla je dogovor o pomoći građanima s niskim primanjima i kompanijama koje teško pogađaju stroge mjere suzbijanja koronavirusa.

Odbor vladajuće koalicije postigao je dogovor o novim mjerama nakon gotovo pet sati razgovora.

Obitelji bi trebale dobiti jednokratni dodatak dječjem doplatku od 150 eura. Lani su obitelji dobivale 300 eura po djetetu. Dogovorena je i jednokratna pomoć za radnike na minimalnoj plaći, također od 150 eura. Pojednostavljena procedura za dobivanje pomoći ostat će na snazi do kraja godine za samozaposlene i zaposlene s niskim primanjima, koji se nađu u teškoćama.

Kompanije će pak od dobiti iz prethodnih godina moći odbiti veći iznos gubitaka, do 10 milijuna eura odnosno 20 milijuna u slučaju poslovnih projekata više partnera.

Ugostiteljima će vlada pomoći šestomjesečnim produljenjem razdoblja snižene stope PDV-a od sedam posto, do kraja godine. Kultura će dobiti dodatnu milijardu eura kroz program Neustart Kultur.

“Nove mjere pomoći neće zahtijevati usvajanje dodatnog proračuna”, rekli su u srijedu navečer predsjednik socijaldemokrata Norbert Walter-Borjans i dopredsjednica Saskia Esken.

Dodatak dječjem doplatku i potpora za zaposlene na minimalcu stajat će državu oko tri milijarde eura, a niži PDV za ugostiteljstvo oko 3,5 milijardi.

Trošak poreznih olakšica za poduzeća još nije utvrđen.

Komentirajte prvi

New Report

Close