Najveće europsko gospodarstvo neočekivano je izbjeglo recesiju, no ostala velika gospodarstva eurozone usporavaju

Autor: Tomislav Pili , 01. studeni 2022. u 07:00
Foto: Reuters

Najveća europska ekonomija u trećem kvartalu ojačala iznenađujućih 0,3 posto.

Najveće europsko gospodarstvo neočekivano je izbjeglo recesiju u trećem tromjesečju, no to ne znači da je rizik od gospodarske krize u eurozoni smanjen s obzirom na primjetno usporavanje francuskog i španjolskog gospodarstva. Kako prenose agencije, vrijednost njemačkog BDP-a povećala se za 0,3 posto između lipnja i rujna, što je neočekivani rezultat s obzirom da su ekonomisti očekivali pad od 0,2 posto. Ekonomski rast prvenstveno se zahvaljuje snažnoj osobnoj potrošnji, pokazuju podaci Destatisa.

Dva faktora u igri

Objavljeni podaci “apsolutno su iznenađujući s obzirom da je mnoštvo indikatora ukazivalo da je gospodarstvo značajno usporilo”, komentirao je za Bloomberg Jens-Oliver Niklasch, ekonomist u banci LBBW. “Vjerojatno su dva faktora u igri – utjecaj ukidanja epidemioloških mjera te efekti ljetnog paketa mjera za ublažavanje inflacije koji je smanjio utjecaj rasta cijena energenata i rata u Ukrajini”, kaže Niklasch. Ovaj ekonomist i dalje smatra kako rizik od recesije tijekom zimskih mjeseci nije nestao, ali se čini da u tom slučaju gospodarski pad neće biti tako ozbiljan kao što se ranije mislilo. Međutim, podaci o kretanju njemačkog gospodarstva možda su zadnja dobra vijest u idućih nekoliko mjeseci, što se tiče ekonomskih kretanja u eurozoni. Takvo pesimistično viđenje dade se iščitati iz podatka da je značajno usporio ekonomski rast u Francuskoj i Španjolskoj. U potonjem, četvrtom gospodarstvu eurozone po veličini, BDP je u trećem tromjesečju povećan za svega 0,2 posto na kvartalnoj razini, nešto slabije od medijana prognoza analitičara u anketi Bloomberga koji su očekivali rast od 0,3 posto. Uteg rastu bio je pad potrošnje kućanstva uz slabiji izvoz. Mali znak poboljšanja bilježi se kod inflacije koja je u listopadu oslabila već treći mjesec zaredom.

Iznad očekivanja

U odnosu na rujanskih 9 posto, stopa inflacija u ovom se mjesecu spustila na 7,3 posto na godišnjoj razini. S druge strane, inflacija u Francuskoj je ubrzala, i to više od očekivanja. Umjesto prognoziranih 6,5 posto, stopa porasta cijena popela se na rekordnih 7,1 posto. Ipak, Francuska i dalje ima jednu od najnižih inflacija u zapadnoj Europi, zahvaljujući vladinim mjerama. Međutim, drugo gospodarstvo eurozone primjetno je usporilo tijekom ljeta. Sa 0,5 posto u prethodnom kvartalu, u trećem je tromjesečju zabilježen porast od tek 0,2 posto.

7,1 posto

dosegla je stopa inflacije u listopadu u Francuskoj

Međutim, rast francuskog gospodarstva najvjerojatnije će biti zaustavljen tijekom ovog tromjesečja, prema prognozama statističkog zavoda Insee koji predviđa i daljnji rast stope inflacije koja bi u prosincu trebala dosegnuti novu rekordnu razinu. No, o razini neizvjesnosti koja vlada govori i prognoza Banke Francuske koja je stopu rasta BDP-a u 2023. postavila u raspon od pada od 0,5 posto do rasta od 0,8 posto. Ključno za ekonomsku situaciju u Francuskoj bit će reakcija kućanstava na smanjenje vladinih mjera potpore koja stupa na snagu u siječnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close