Ne znaju u što uložiti 140 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2020. u 07:56
Foto: pixabay

To uključuje 43 milijarde eura bespovratnih sredstava samo u sljedeće dvije godine – što je oko 8 posto godišnje potrošnje.

Nakon što je osigurala izdašan dio europskih sredstava za oporavak od koronakrize, Španjolska se suočava s nevjerojatnim problemom, a to je kako iskoristiti sav taj novac, rekli su u ponedjeljak Reutersu vladini izvori. „Ovo nije kriza novca, već kriza ideja“, rekao je jedan od izvora. U zemlji koja od 2016. nije uspjela donijeti cjelogodišnji proračun zbog produljene političke paralize, potreba za iznenadnim povlačenjem dodatnog novca je izazov, kazali su izvori.

Španjolska je izuzetno teško pogođena pandemijom. Osim što je od COVID-19 oboljelo više od 640.000 ljudi, najviše u zapadnoj Europi, gospodarstvo je u drugom tromjesečju palo za 18,5 posto. Kako bi se oporavila, Španjolskoj je bespovratno dano oko 140 milijardi eura iz EU-ova paketa za oporavak od posljedica pandemije, ukupno vrijednog 750 milijardi eura. To uključuje 43 milijarde eura bespovratnih sredstava samo u sljedeće dvije godine – što je oko 8 posto godišnje potrošnje.

„Potrošiti taj novac nije lako“, rekao je drugi vladin izvor. Upućeni izvori rekli su da postoje zabrinutost i nervoza oko toga kako postaviti sustav za preuzimanje tolike količine likvidnosti. Dodaju i da su glavni projekti za primanje sredstava već namjenski predviđeni i da će se Španjolska sigurno pridržavati rokova i zahtjeva koje nameće Bruxelles. Europska komisija preporučila je da se novac iz paketa oporavka troši na zelenu energiju, promet i ulaganja u digitalizaciju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Daj meni 1,milijun ili 2 milijun pa da vidis kao ja znam

New Report

Close