Nakon božićne zabave postali najveće žarište omikrona izvan Južne Afrike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2021. u 11:21
Foto: Unsplash

Tvrtke diljem Europe otkazuju božićne zabave zbog pojave omikrona. 

Najmanje 13 osoba u Oslu pozitivno je na omikron varijantu nakon korporativne božićne zabave opisane kao “super šireći događaj”, a taj broj mogao bi biti veći od 60, objavile su vlasti u petak.

Božićnu zabavu je 26. studenog organizirala tvrtka za obnovljivu energiju Scatec koja posluje i u Južnoj Africi gdje je otkrivena nova varijanta.

“Ova zabava bila je super šireći događaj”, rekao je Reutersu u emailu Preben Aaavitsland, liječnik pri norveškom Institutu za javno zdravstvo.

“Naša radna hipoteza je da je najmanje pola od 120 sudionika zaraženo omikronom na zabavi. To je za sada najveće žarište omikrona izvan Južne Afrike”, dodao je.

Osim zaraženih na zabavi, na omikron su još pozitivne četiri osobe, naveo je Aavitsland.

To je navelo norvešku vladu da ponovno uvede mjere protiv covida-19 u cijeloj zemlji.

Tvrtke diljem Europe otkazuju božićne zabave zbog pojave omikrona.

Božićna zabava 

Prva osoba u Oslu kojoj je potvrđena zaraza omikronom bila je na zabavi, na kojoj je bio i najmanje jedan zaposlenik koji se tek vratio iz Južne Afrike. Svi koji su bili na zabavi su potpuno cijepljeni i imali su negativan test na koronavirus prije tog događaja.

“Do sad je 13 zaraza omikronom potvrđeno nakon sekvenciranja. Očekuje se još takvih slučajeva”, potvrdio je grad Oslo.

Zaražene osobe do sad su imale blage simptome i nema hospitaliziranih, navele su zdravstvene vlasti.

“Još je uvijek prerano za zaključiti je li klinička slika pri zarazi omikronom drukčija od zaraze deltom”, naveo je Aavitsland.

“Nijedan pacijent nema teške simptome, nitko nije hospitaliziran. No to nije neočekivano s obzirom na mladu dob sudionika.”

Scatec je objavio da je poštovao preporuke vlasti u pandemiji i da je fokus bio na brizi za zaposlenike i ograničenju širenja virusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close